» » » Як злити масло з двигуна і коробки автомобіля?

Як злити масло з двигуна і коробки автомобіля?

Як злити масло з двигуна і коробки автомобіля?
Як злити масло з двигуна і коробки автомобіля?

В процесі експлуатації автомобіля моторне масло окислюється і вигорає під впливом високих температур. Крім того, масло забруднюється мікрочастинками металу, що утворюються в двигуні в результаті його зносу. Тому приблизно через кожні десять тисяч пробігу масло в двигуні необхідно міняти. Для цього треба в першу чергу повністю злити з двигуна старе відпрацьоване масло.

Як злити масло з двигуна

Самостійно злити масло зможе навіть початківець автолюбитель. Робота ця хоч і брудна, але дуже проста, не вимагає особливих знань і умінь. Для того, щоб злити масло з двигуна знадобиться мінімальний набір інструментів і матеріалів:

  • довгий накидною гайковий ключ з головкою на 17 - 19 мм (в залежності від розмірів пробки в зливному отворі);
  • старий тазик, непотрібна каструля або будь-яка інша ємність об`ємом не менше п`яти літрів;
  • довгі гумові рукавички;
  • жорстка щітка;
  • шматок дрантя.

Порядок роботи.

  1. Зливати масло треба з гарячого двигуна, відразу ж після їзди в автомобілі. Якщо двигун холодний, заведіть машину і прогрійте мотор до робочої температури на холостих обертах.
  2. Заженіть автомобіль на естакаду або на оглядову яму в гаражі. Заглушіть двигун, поставте машину на ручне гальмо.
  3. Відкрийте капот. Відкрутіть кришку маслоналивной горловини і зніміть її. Обітріть горловину і кришку ганчіркою.злити масло
  4. Візьміть тазик, рукавички, гайковий ключ, щітку і ганчір`я і заберіть під машину.
  5. Щіткою і ганчіркою очистіть зливну пробку, розташовану в піддоні масляного картера.
  6. Одягніть рукавички, присуньте тазик ближче і починайте гайковим ключем відкручувати пробку. Робіть це дуже повільно і акуратно! Масло в двигуні має температуру близько 80про за Цельсієм! У разі необережного руху можна серйозно обпектися.
  7. Коли ви відчуєте, що пробка майже вивернута, продовжуйте викручувати її правою рукою, а в ліву руку візьміть тазик і піднесіть його під зливний отвір.
  8. Після того як масло кинеться вниз, таз плавно опустіть на підлогу. Якщо по необережності ви упустили пробку в таз, не поспішайте терміново вивуджувати її звідти. З нею нічого не станеться. Дочекайтеся, коли масло охолоне, і тільки після цього вийміть пробку з тазу. Перевірте, чи не зіскочила Чи з неї мідна прокладка.
  9. Зачекайте, поки масло повністю стече з двигуна. На це йде близько двадцяти хвилин.
  10. Після цього протріть зливний болт і вверніть його в горловину.


Аналогічним чином зливають трансмісійне масло з коробки передач. Різниця полягає лише в тому, що масло в коробці змінюють значно рідше, ніж в двигуні.

Як злити масло з коробки передач



Для того щоб злити масло з коробки передач знадобляться гайкові ключі, ганчір`я, рукавички і ємність для збору масла

Порядок роботи

  1. Масло з коробки передач, так само як з двигуна, зливають при нагрітому двигуні. У цьому випадку воно стає менш в`язким і швидше і легше втекти з коробки. Якщо двигун охолов під час стоянки, прогрійте його на холостих обертах до робочої температури.
  2. Заженіть автомобіль на естакаду або поставте його на оглядову яму. Заглушіть двигун, поставте автомобіль на ручник, для більшої надійності підіпріть колесо цеглою.
  3. Витягніть щуп, призначений для контролю рівня масла в коробці передач. У старих ВАЗівських моделях такого щупа немає. Замість нього є пробка заливного отвору, яку слід викрутити.
  4. Спустіться під машину, надіньте рукавички і за допомогою гайкового ключа відповідного розміру починайте відкручувати пробку зливного отвору.злити масло
  5. Коли пробка буде майже відкручу, підставте під зливний отвір ємність для збору відпрацьованого масла і повністю виверніть пробку.
  6. Зачекайте поки все масло витече з коробки передач. На це, як правило, йде не менше, ніж чверть години.
  7. Після того, як останні краплі олії стекут вниз, м`якою ганчіркою протріть зливну пробку і щільно вкрутите її назад в горловину.

Іноді, при затоці нового масла, в двигун його з необережності наливають занадто багато. У тих випадках, коли на контрольному щупі рівень масла перевищує позначку «МАХ», виникає необхідність злити надлишки масла з двигуна, що не відкручуючи для цього пробку в піддоні картера. Зробити це можна в такий спосіб.

  1. Витягніть щуп з отвору.
  2. У цей отвір глибоко вставте трубочку від крапельниці.
  3. Інший кінець трубочки щільно закріпіть на носику великої медичної гумової груші (або на шприці без голки).
  4. За допомогою груші (або шприца) відсмокчіть невелику порцію масла і злийте її в баночку.
  5. Перевірте рівень масла щупом.
  6. При необхідності повторіть крок 4.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!