» » » Як усунути текти масла?

Як усунути текти масла?

Як усунути текти масла?
Як усунути текти масла?

У кожного автолюбителя, який має великий досвід керування автомобілем, з часом виробляється звичка оглядати простір під машиною на предмет появи масляних плям. Відбувається таке автоматично, оскільки масляні витоку є найпоширенішим явищем і вимагають негайного усунення.

Місця виникнення витоків масла

Причин витоку масла з двигуна зазвичай тільки дві: порушення цілісності ущільнень і механічні пошкодження у вигляді отворів і тріщин. Перед тим як усунути текти масла, необхідно виявити місце протікання шляхом візуального огляду двигуна. Найбільш часто зустрічаються протікання в таких місцях як:

  • горловина для додавання масла-витік масла
  • прокладка піддону картера;
  • пробка зливного отвору в піддоні картера;
  • масляний фільтр;
  • ущільнювач маслоізмерітельного щупа;
  • прокладки кріплення паливного насоса або датчиків тиску масла;
  • шланги системи вентиляції картера двигуна;
  • задній і передній сальник колінчастого вала.

У більшості зазначених вище місць, несправність можна усунути самостійно при наявності інструменту і запасних частин.

Як усунути текти

  • У випадку з горловиною для додавання масла, невелика розпорошення з-під кришки і утворення жирних плям вважається допустимим. При сильному протіканні потрібно замінити ущільнювальну гумку на дні кришки заливного отвору;
  • Прокладка піддону картера може підтікати в двох випадках: піддон деформувався при ударі і не дає щільного прилягання до блоку циліндрів або пошкоджена прокладка в результаті прориву відпрацьованих витік маслагазів в картері. При деформації піддону картера необхідно ще раз піджати болти кріплення. Якщо це не допомогло, то необхідно зняти піддон і провести рихтування, після чого встановити його на місце і додатково промазати прокладку спеціальним герметиком;
  • Якщо прорвалася прокладка між піддоном і картером, то це сталося через надлишкового тиску відпрацьованих газів, які потрапляють в картер двигуна і повинні відводитися системою вентиляції картера. У такому випадку для усунення проблеми потрібно перевірити роботу і шланги системи вентиляції. Замінити прокладку, якщо система працює справно;
  • У випадках з пробкою в піддоні або ущільнювачем щупа, можна самостійно вирізати нові прокладки і замінити. Аналогічна ситуація з датчиками тиску масла і прокладкою паливного насоса. При наявності ножиць і шматка маслостойкой гуми, ці прокладки можна виготовити і замінити самостійно;
  • З протікають сальниками колінчастого вала краще звернеться в СТО, оскільки їх заміна вимагає часткового розбирання двигуна. Можна тимчасово вирішити проблему шляхом нанесення на сальники спеціальних гелів, які розм`якшують сальник і значно скорочують текти, проте невелика витік залишиться.


Для щоб запобігти витоку заздалегідь, необхідно знати деякі поради.

Профілактика появи протікання

  1. Не допускайте перегріву двигуна, це веде до зменшення в`язкості витік масламашинного масла і втрати його мастильних властивостей.
  2. Перегрів двигуна також скорочує термін служби сальників, при надмірних навантаженнях і високих температурах вони тверднуть, швидко зношуються або лопаються.
  3. При заміні сальників і прокладок, використовуйте тільки сертифіковані вироби з гарантією від виробника.
  4. Слідкуйте за справністю системи відводу газів з картера.


Іноді автомобілісти крім течі масла з двигуна стикаються з проблемою течі з радіатора. Про те, як усунути цю неприємність розказано далі.

Усунення течі радіатора

Найбільш поширена причина течі - це тріщини або корозія. Перед тим як витік маслаусунути текти радіатора, необхідно злити охолоджуючу рідину, зачистити і знежирити місце протікання. Якщо радіатор зроблений з латуні, то його паяють за допомогою газового пальника, якщо з алюмінію, то отвір замазують «холодної зварюванням».

Для запобігання корозії і тріщин, не допускайте перегріву двигуна і використовуйте спеціальні антикорозійні охолоджуючі рідини замість звичайної води.

При виявленні іржі на зовнішній стороні радіатора, необхідно це місце зачистити наждачним папером, знежирити розчинником, покрити шаром грунту і пофарбувати фарбою по металу з метою запобігання подальшого гниття металу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!