Як пити текілу?

Як пити текілу?
Як пити текілу?

Пекучий мексиканський напій люблять на його батьківщині вже чотири століття, а у нас культура вживання текіли тільки набирає популярність. Однак можна вже з упевненістю сказати, що багато наших співвітчизників не тільки полюбили даний алкогольний напій, а й освоїли численні способи його вживання. Про них і піде мова в статті.

різновиди текіли

Не вся текіла однакова. Вона відрізняється фортецею і ступенем витримки, а значить і ціною. Текіла Blanco (срібна) і текіла Joven (або Gold, Oro) розливаються по пляшках без витримки і мають насичений аромат агави. Відрізняються один від одного кольором, Gold володіє золотистим відтінком, завдяки додаванню натуральних барвників.

Сорти Reposado і Anejo витримуються в дубових бочках. Перший - від двох місяців до року, другий - від року до десяти років, що відповідним чином позначається на їх вартості. Аромат агави в них не такий яскравий, зате смак і післясмак ні з чим не порівняти.

Способи вживання текіли

Текіла відноситься до міцних алкогольних напоїв, а тому вживати її потрібно маленькими порціями з перервами між ними. Для цієї мети найкраще підходять невеликі стаканчики, іменовані стопками. Самі мексиканці п`ють текілу з високих вузьких склянок невеликого розміру, які називаються «caballito».

Спосіб перший - сіль і лайм

Це, мабуть, найпоширеніший спосіб вживання текіли. І придумали його НЕ мексиканці, а підприємливі європейці. Щоб підвищити культуру вживання нового напою, був придуманий цілий ритуал. Адже відомо, що чим оригінальніше метод, тим швидше він стає популярним.



Порядок процедури такої. У чарку наливаємо текілу, на ділянку долоні з тильного боку, між великим і вказівним пальцем, видавлюємо кілька крапель соку лимона або лайма (можна просто лизнути руку), потім насипаємо щепоточку солі. Тримаємо напоготові тонкий скибочку лайма. Зробивши видих, злизувати сіль і швидко випиваємо текілу, потім також швидко, не видихаючи, відправляємо в рот лимон. А ось тепер можна видихнути.

Деякі замінюють сіль і лимон корицею і апельсином. Такий метод вважається більш м`яким і вишуканим і користується повагою представниць слабкої статі. Також оригінально буде використовувати даний метод в дещо іншій інтерпретації. Ободок чарки змочують лимонним соком, занурюють в сіль і наливають текілу. Поруч ставлять тарілку з нарізаними лимонами.

Спосіб другий - Табаско

Табаско додається не в сам напій, а в сік, яким його запивають. Даний метод ще називають мексиканським, оскільки на батьківщині текіли її п`ють в чистому вигляді, вважаючи за краще відразу ж після вживання випити безалкогольний напій - сангріта.



Приготувати сангріта з Табаско можна наступним чином. Взяти по одній частині апельсинового і томатного соку і додати крапельку соусу Табаско, в складі якого сіль, пекучий червоний перець і оцет.

Даний метод можна віднести до вживання текіли в чистому вигляді, запивати її можна не тільки соком з Табаско, але і звичайним томатним соком, розведеним навпіл з апельсиновим.

Спосіб третій - Текіла-бум

Даний спосіб полягає в тому, що чарку заповнюють наполовину текілою, наполовину тоніком або будь-яким іншим газованим напоєм, і, прикривши верх рукою або серветкою, легенько вдаряють денцем об стіл. Реакція відбувається миттєво, напій піниться і його потрібно тут же випити.

Дізнатися більше про способи вживання текіли вам допоможе стаття З чим п`ють текілу.

Текіла в коктейлях

«Маргарита»

Це один з найпоширеніших і улюблених багатьма коктейлів з текілою. Рецептів його приготування багато, ось один з них. У шейкері з льодом струшують 35 мл текіли, 20 мл лікеру «Тріпл-сек» і 15 мл соку лайма (можна замінити лимонним соком). На чарці роблять обідок з солі, після чого в неї наливають готовий коктейль.

"Кривава Мері"

У шейкер з льодом відправляють 60 мл текіли, 30 мл соку лимона, 120 мл томатного соку, по 2 краплі Вустершірского соусу і соусу Табаско, дрібку солі і чорного перцю. Гарненько струснувши, розливають по келихах, прикрасивши кожен гілочкою селери. П`ють даний коктейль через трубочку.

Не менш цікаву інформацію про цей напій ви знайдете в статті Як правильно пити текілу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!