» » » Рецепти телятини в духовці

Рецепти телятини в духовці

Рецепти телятини в духовці

Найбільш яскравою прикрасою святкового столу є страви з м`яса. Телятина - дуже ніжне і соковите м`ясо, яке вимагає особливого поводження. Особливу увагу потрібно віддати приготування маринаду або соусу, а також обробці самого м`яса. Рецепти телятини в духовці різняться в залежності від способу запікання і способу обробки м`яса. Можна запекти телятину одним шматком, а можна і поділити його на більш дрібні частини.

Вибрати телятину не так вже просто, тому що за зовнішнім виглядом вона дуже нагадує свинину. Це м`ясо світлого відтінку, особливо в порівнянні з яловичиною, що має більш насичений колір. Відчути різницю між свининою і телятиною можна, помацавши м`ясо руками. Купивши м`ясо, вирішите, як ви будете його готувати - одним шматком або порізавши на частки, в фользі або спеціальному рукаві. Рецепт запеченої телятини не особливо відрізняється в основних етапах приготування м`яса, тому що багато хто воліє запікати телятину одним цілим шматком. Розділяють два найпоширеніші способи приготування телятини.

Запечена телятина в фользі

Для приготування телятини, запеченої у фользі, вам знадобиться:

  • 2 кг молодої телятини на кістці
  • 5 цибулин
  • 100 г оливкової олії
  • 1 головку часнику
  • 100 г гірчиці
  • картопля і овочі (за бажанням)


Можна приготувати телятину відразу з гарніром або без нього - все залежить від ваших уподобань. Якщо вирішите запекти м`ясо з гарніром, то краще вибрати молоду картоплю. Обробити м`ясо спеціями і намазати гірчицею, попередньо очистивши його від зайвого жиру і плівок. Зробити ряд надрізів уздовж шматка глибиною 5-7 см. Овочі для гарніру - картопля, цибуля, очистити і крупно порізати. Фольгу згинають втричі, змащують оливковою олією і кладуть м`ясо, маючи в своєму розпорядженні навколо овочі. Гарнір поливають маслом і додають спеції.

Фольгу закривають і м`ясо ставлять в духовку, нагріту до 170 С °. Запікають 2 години. Перед готовністю страви, а саме - за 20 хв., Фольгу можна розкрити і збільшити температуру до 220 С °. Таким чином, гарнір і м`ясо будуть краще підрум`яниться. Зазвичай при такому способі запікання телятину подають, не виймаючи її з фольги. Якщо замість дека використовувалася вогнетривка посуд або спеціальна форма для запікання, то подавати м`ясо на стіл можна прямо в ній.



Якщо ж ви вирішите запікати м`ясо без гарніру, то послідовність дій дещо зміниться. В такому випадку, м`ясо, краще охолоджене позбавляють від кістки. Але при цьому, залишають кілька жирових прожилок. Робиться кілька глибоких, до 7 - 8 см надрізів. М`ясо обробляється спеціями і натирається гірчицею. У прорізи вставляють зубчики часнику. Телятину укладають в фольгу і закривають її. Так м`ясо маринується від 30 хв. до години.

Запікають телятину в духовці, нагрітій до 250 С °, протягом 15 хв. Після, температуру опускають до 180 С °, і запікають 30 хв. Після готовності, м`ясо не дістають з фольги відразу, а дають постояти так 15-20 хв. Потім телятину дістають і нарізають частками і прикрашають зеленню, за бажанням.

Запечена телятина в рукаві

Для запікання таким способом, також використовують молоду телятину. Краще брати вирізку з телятини, вона краще підходить, або один шматок без кісток. Блюдо це вважається більш дієтичним, через меншої витрати масла. Вам знадобиться:

  • 400г телячої вирізки або 800г телятини без кістки
  • спеції
  • сіль
  • кріп

М`ясо обробляється спеціями і ставиться в холодильник на 2 год. Після, покласти телятину в рукав і зав`язати його по обидва боки. Краще рукав для запікання проткнути ножем в декількох місцях. Сам рукав поміщається в глибоке деко і ставиться в духовку, нагріту до 245 С °. Запікається м`ясо протягом 1,5-2 ч. Після закінчення часу, а саме через 2 ч, вийняти рукав з духовки, розрізати його по краях і залишити запікатися м`ясо в такому вигляді ще 15 хв. Після, дати телятині охолонути, і якщо запікається цілий шматок, то порізати його частками. Можна прикрасити зеленню.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!