» » » Що таке екстаз?

Що таке екстаз?

Що таке екстаз?

Слово «екстаз» походить від давньогрецького «зсув, захоплення, несамовитість». У релігійному контексті (початкове значення) розумілося, як вершина захоплення, найвища піднесеність. Сам термін був вживаємо ще в період античності Аристотелем, Плотіном, Плутархом. Використовувався і в «Новому Завіті» для опису зміни свідомості, що супроводжується захопленістю і релігійним несамовитістю. Такий стан іноді відвідувало апостолів. Наприклад, в екстазі перебував Петро, апостол, який отримав бачення від Бога.

Що означає екстаз?

Стан передбачає вихід свідомості людини за рамки даностей: психічної і матеріальної. Можливий хворобливий екстаз - гнітюча пристрасть, сп`яніння чим-небудь, помутніння розуму. І, як альтернатива, який полегшує екстаз, залучає людину до «істин буття».

На думку Плотина, це стан передбачає попередній катарсис (очищення). І тоді душа здатна піднятися над «битійностью» розуму, стикаючись зі «надбитійність». У деяких відгалуженнях містичних і релігійних навчань такий стан віталося і навіть досягалося штучно. Однак в пізньому християнстві релігійний екстаз піддається осуду в перевагу тихій смирення перед волею Божою.

Сучасне трактування

У сучасному контексті релігійний сенс слова відходить на другий план. Поетами такий стан розуміється, як поетична піднесеність і захват. Психологами - як вид афективного розладу. Езотерика - пов`язується зі статевими почуттями. А ритуально-містичного змісту приділяється все менше і менше уваги.

Про значеннях інших слів читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!