» » » Що таке хорда?

Що таке хорда?

Що таке хорда?

З грецької мови «хорда» перекладається як струна. У сучасній російській мові існує кілька значень даного терміну. Що саме означає слово «хорда», залежить від сфери застосування.

Хорда в геометрії

Більшість з терміном «хорда» зустрічаються ще в школі, на уроках геометрії. У цьому контексті слово «хорда» означає певний відрізок прямої лінії, які з`єднує між собою дві точки однієї кривої. Як кривої може бути розглянута окружність, еліпс, парабола і т. Д. Фрагмент кривої між двома крайніми точками хорди - це дуга. Плоска фігура між хордою і дугою - це сегмент.

У статті нашого сайту - Як знайти хорду представлена формула по знаходженню хорди і покрокова інструкція по вирішенню подібних завдань. У статті - Як називається відрізок, що з`єднує дві точки кола ви знайдете властивості хорди.

Хорда, яка проходить через центр кола - це діаметр. Тому тим, хто більш детально цікавиться терміном «хорда» в контексті геометричній науки, також буде корисно прочитати статтю:Як знайти діаметр кола.

Хорда в зоології

Деяким видам істот, а саме типу «хордових», властива наявність хорди. В даному контексті хордою називається довгий еластичний поздовжній тяж. У більшості представників виду хорда присутній тільки в період ембріонального розвитку. В основному у нижчих класів виду хорда зберігається на все життя. У решти ж вона змінюється хребтом. Хорда у цих організмів складається з клітин ентодермального походження і розташовується на черевній поверхні нервової трубки.



Взагалі, до типу «хордові» відноситься близько 43 тисяч видів тварин. Вони мешкають в морях, океанах, річках і озерах, на поверхні і в грунті континентів і островів. Таке поширення вони отримали завдяки різноманітному зовнішньому вигляду і розмірам. Наприклад, до типу хордових відносяться дрібні рибки і жаби до 2-3 сантиметрів завдовжки і гігантські види китів довжиною до 30 метрів і вагою до 150 тонн.

Хорда в соціології

У соціології прийнято називати хордою найпримітивніший тип організації. І в даному випадку під організацією будемо розуміти об`єднання людей або державну структуру, створену з певною метою і принципами роботи. Примітивний тип організації має на увазі мінімальну кількість або повна відсутність ієрархічних ступенів всередині організацій. Стало бути, основні завдання організації приблизно порівну розподілені між усіма членами організації.

Існують і інші типи організацій. Наприклад, за принципом взаємодії із зовнішнім середовищем виділяють:

  • Механічні організації (вони не здатні адаптуватися до зовнішніх умов, що змінюються);
  • Органічні організації (схильні до адаптації).

За типом взаємодії, яке складається всередині організації, виділяють

  • Традиційні організації (в них управління відбувається за лінійним принципом, зверху вниз);
  • Дивізійні організації (т. Е. Організація складається з відносно автономних відділень);
  • Матричні організації (робота в них складається навколо конкретних проектів).

За типом взаємин організації з індивідом виділяють

  • Корпоративні (т. Е. Закриті та авторитарні);
  • Індивідуалістичні (вільні і відкриті).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!