» » » Що таке вентиляція?

Що таке вентиляція?

Що таке вентиляція?

Поняття «вентиляція» в російській мові означає процес, коли повітря, вже відпрацьований, що містить велику порцію шкідливих речовин і малу - кисню, видаляється, а на його місце надходить свіжий. Іноді при цьому виробляють кондиціювання, фільтрацію, іонізацію, зволоження повітря, що поступає. Саме слово має латинське коріння і означає буквально «провітрювання». Вживемо термін в різних галузях знань, пов`язаних з будівництвом і науковими технологіями.

  • Вентиляція в будівництві, як правило, забезпечує санітарні та гігієнічні умови повітря в приміщеннях: певну температуру, вологість, чистоту, швидкість руху (ті, які сприятливі для здоров`я і гарного самопочуття людей). Тобто вентиляція передбачає в першу чергу відповідність вимогам санітарії і гігієни.
  • Окремі прототипи вентиляції повітря застосовувалися ще в стародавніх спорудах. Однак до початку 19 століття не носили масового характеру. З прискоренням науково-технічного прогресу, розвитком наукових знань вентилюванню, як усвідомленої необхідності, стало приділятися все більше уваги. Особливо в останні десятиліття - в зв`язку з масовим забрудненням навколишнього середовища. Про вентиляції в будівництві читайте також в статті Як зробити вентиляцію в будинку.
  • Що таке вентиляція в медицині? Вона пов`язується з обміном відпрацьованого повітря в альвеолах легенів, без якого неможливою стала б життя на суші. Існують також апарати штучної вентиляції легенів, що застосовуються, коли хворий або поранений не може здійснювати процес дихання самостійно.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!