» » » Як зробити вентиляцію в будинку?

Як зробити вентиляцію в будинку?

Як зробити вентиляцію в будинку?
Як зробити вентиляцію в будинку?

Питання про те, як зробити вентиляцію в будинку має вирішуватися виходячи з порівняльного аналізу декількох можливих варіантів. Зробити систему вентиляції в приватному будинку не складе труднощів, головне мати базові інженерні знання.

Зробити систему вентиляції в приватному будинку не складе труднощів, головне мати базові інженерні знання, які представлені нижче.

У процесі життєдіяльності в повітря надходять виділення: пари, гази, пил і тепло. Для підтримки оптимального мікроклімату, а також оптимальної чистоти повітря в приміщенні, необхідно обладнати будинок вентиляцією, яка забезпечує безперервний обмін повітря в житловому будинку.

Види систем вентиляцій

Систему вентиляції прийнято розділяти на природну, примусову і змішану.

природна вентиляція

Забезпечує повітрообмін за рахунок різниці температур повітря всередині приміщення і вентиляціязовні. Тепле повітря піднімається вгору і видаляється за допомогою витяжного ліхтаря, розташованого на даху будинку. Холодне повітря надходить в будинок через щілини, фрамуги, забезпечуючи, таким чином, необхідний повітрообмін. Також повітря може віддалятися через вентиляційні канали, які розташовуються в стіні. Застосування природної вентиляції - найдешевше і просте рішення, але у нього є ряд недоліків:

  • залежність від температури;
  • запахи і пил з вулиці;
  • повітрообмін здійснюється постійно.

Примусова (механічна) вентиляція

Дуже добре справляється з безперервним повітрообміном за допомогою вентиляторів, встановлених в каналах системи. Розрізняють: приточную (подача чистого повітря), витяжну (видалення брудного повітря) і припливно-витяжну системи вентиляції.

Установка механічної припливної вентиляції включає в себе корпус, в якому розміщуються фільтр, калорифер (водяний або електричний), вентилятор, звукоізоляційний матеріал, а також систему автоматики.вентиляція

Для вибору такої установки необхідно мати відомості про продуктивність по повітрю (м3/ Годину), потужності підігрівача (кВт), напорі (тиск, кПа) і рівні шуму (Дб).

Для балансу витрати повітря, що надходить і видаляється з приміщення, слід використовувати механічну витяжну систему вентиляції, яка включає в себе установку вентилятора (в стіні), фільтра і устаткування для безпосереднього викиду повітря в атмосферу

Системи припливно-витяжної вентиляції дуже ефективні, оскільки дозволяють істотно економити витрати на опалення, а також є досить простими в монтажі і обслуговуванні.

змішана вентиляція



Змішаний вид вентиляційної системи є застосування вентиляційних каналів природної вентиляції, які з`єднані з додатковим вентилятором низького тиску. Коли стає неможливим використання природної вентиляції, вручну або механічно включається вентилятор, який створює необхідний тиск для тяги повітря.

Вентиляційна система для приватного будинку

Організація вентиляції в приватному будинку полягає в установці витяжного вентилятора, який за рахунок створюваного тиску в системі, подає свіже повітря в будинок. Якщо вентилятор підібраний з низьким рівнем шуму, то раціонально буде його встановити в житловій кімнаті для безперешкодного його обслуговування.

Схема вентиляції в приватному будинку передбачає установку переточні решіток вентиляція(Щілин під дверима) для вільного переміщення повітря по дому. Також для забезпечення постійного припливу повітря варто встановлювати вікна з вбудованим припливним клапаном в профілях.

Знову ж правильним рухом повітря по дому вважається рух від самого чистого до самого забрудненого приміщенню. Найбільш забрудненими, як правило, є кухня і санвузол: в цих приміщеннях і встановлюється або природна, або примусова витяжка.

Вентиляція будинку своїми руками реальна, якщо правильно визначено тип системи, розраховане кількість подаваного і видаляється, визначений розмір повітропроводів.

Розрахунок системи вентиляції

Як правильно зробити вентиляцію будинку? Розглянемо два способи розрахунку системи вентиляції: по кратності і спрощений варіант.

Розрахунок по кратності



При проектуванні і розрахунку вентиляційних систем необхідно враховувати кратність повітрообміну, яка визначає кількість обміну повітря за 1 годину. Тобто, якщо в приміщенні прийнятий одноразовий повітрообмін, то за одну годину вентиляція змінює весь об`єм повітря на свіжий.

Для кожного приміщення в будинку передбачена певна кратність і температура внутрішнього повітря. наприклад:

  • У житловій кімнаті розрахункова температура в холодний період становить розрахунок вентиляції18-20 ° С, а на приплив покладено одноразовий повітрообмін.
  • У вбиральні нормальна температура повинна становити 18 ° С, а на приплив має припадати полуторократное повітрообмін.
  • У ванній кімнаті нормальна температура повинна становити 25 ° С, а витяжка розрахована на триразовий повітрообмін.

Обсяг повітрообміну (м3/ Годину), який необхідно подати або видалити, розраховується за формулою:

L = V-n, де

L - продуктивність вентиляції (м3/ Годину), V - об`єм приміщення (м3), N - необхідна кратність повітрообміну.

спрощений розрахунок

Спрощений варіант розрахунку зводиться до того, що на 1 м2 приміщення доводиться 3 м3/ Годину свіжого повітря. При висоті стелі 3 м коефіцієнт кратності від норми дорівнює одиниці. Кратність збільшується або зменшується відповідно до збільшенням або зменшенням висоти стель.

повітроводи

Зробити вентиляцію в приватному будинку можна використовуючи повітроводи круглого і прямокутного перерізу. Для виготовлення повітропроводів застосовують такі матеріали:

  • метал
  • металлопласт
  • винипласт
  • азбестоцемент

За конструкційним особливостям повітроводи бувають:

  • прямошовні
  • спіральні.

За типом з`єднання:

  • фланцеві
  • безфланцеві
  • зварні

Виходячи з практики будівництва житлових будинків, які не вимагають інтенсивного обміну повітря, зазвичай використовують канальні системи природної вентиляції. повітропровідКанальна система складається з вертикальних витяжних каналів, які розташовані або в залізобетонних блоках, або в товщі внутрішніх стін.

Перед розрахунком повітропроводів необхідно визначитися з видом витяжної вентиляції, так як необхідно приймати до уваги швидкість руху повітря в повітроводах. При природної витяжної вентиляції швидкість потоку становить 1-2 м / с, під час примусового - не більше 3-4 м / с, а на магістральних ділянках - не більше 5-6 м / с.

Весь розрахунок полягає у визначенні площі перетину повітроводів:

F = L / 3600-v, де

F - площа перетину воздуховода, м2- L - розрахункова витрата повітря, м3/ Годину v - швидкість повітря в повітроводі, м / с. Наприклад: розрахункова витрата повітря становить 60 м3/ Годину, швидкість приймаємо 1 м / с, значить площа перетину повинна складати 0,0166 м2. Використовуючи прямокутний повітропровід, отримаємо розмір 100х150 мм, круглий - Oslash- 140 мм.

Базові знання в вентиляції допоможуть здійснити задумане своїми руками і розширити свої пізнання в світі інженерії. Дотримуючись основних принципів проектування та монтажу, в будинку буде завжди свіже, чисте повітря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!