» » » Як вибрати витяжку для кухні?

Як вибрати витяжку для кухні?

Як вибрати витяжку для кухні?
Як вибрати витяжку для кухні?

Кухонні витяжки призначені для очищення приміщення від забруднень, запахів і пара, неодмінно супроводжують процес приготування їжі. В даний час важко уявити собі кухню, чи не обладнану витяжкою, адже цей прилад полегшує життя господині, а також запобігає поширення кухонних запахів по всій квартирі. Дану статтю присвятимо питанню про те, як вибрати витяжку для кухні, але перш зупинимося на видах витяжок.

Види витяжок для кухні

Залежно від методу очищення повітря витяжки бувають:

  1. Проточні. Даний варіант витяжок захоплює повітря і виводить його з приміщення у вентиляційну систему будинку або на вулицю по воздуховоду. Проточні витяжки можуть бути як з фільтрами грубого очищення, що полегшує догляд за ними, так і без.
  2. Циркуляційні. При цьому методі очищення повітря, що пройшло через систему фільтрації, повертається назад в приміщення. На відміну від проточних витяжок, в циркуляційних витяжках використовуються системи фільтрів грубої і тонкої очистки. Такі фільтри затримують навіть найдрібніші частинки забруднень.

Якщо говорити про те, яку витяжку краще вибрати, то проточні витяжки більш складні в установці. Зазвичай вони встановлюються в новій кухні, або при заміні меблів. В даному випадку необхідно помістити плиту з витяжкою якомога ближче до вентиляційного отвору. Адже вигини воздуховода знижують ефективність приладу в рази. Циркуляційні витяжки найбільш прості в установці, однак проточні покращують повітрообмін в приміщенні краще за рахунок посилення тяги в вентиляційній системі.

За дизайном витяжки розрізняють:

  • Вбудовувані. Таку витяжку не доведеться підбирати під дизайн кухні, так як їх установка здійснюється всередину кухонних шаф або спеціальних декоративних коробів.
  • Підвісні (плоскі). Найпростіший і економічний варіант витяжки. Особливо підійде для малогабаритних кухонь.
  • Купольні (острівні, камінні, кутові). Конструкція даної витяжки є куполоподібну форму, що дозволяє захоплювати більшу кількість повітря для очищення.


Про переваги різних видів витяжок також написано в іншій статті нашого сайту: Які витяжки краще.

Поради: як вибрати витяжку

Для того щоб техніка ефективно уловлювала запахи, пари та жирні випаровування, необхідно правильно вибрати витяжку для кухні. У цьому вам допоможуть описані нижче поради.

Розміри



Розмір витяжки повинен збігатися або бути більше розміру поверхні плити. ВитяжкаШирина витяжки для кухні має стандартні розміри: 50, 60 і 90 см.

потужність

Перед придбанням витяжки для кухні необхідно визначитися з потужністю витяжки, що підходить для вашої кухні. За санітарними нормами повітря в кухні повинен за годину змінитися не менше 10 разів. Таким чином, вам необхідна потужність витяжки, що дорівнює обсягу вашої кухні помноженому на 10. Малопотужні моделі витяжок очищають за годину 200-300 м sup3-. Якщо на вашій кухні курять, то вибір варто зупинити на потужній витяжці (до 1000 м sup3- / год).

гучність роботи

Циркуляційні витяжки виробляють більше шуму, проте витяжка з рівнем гучності в 35-45 дБ не завдасть особливого клопоту. Якщо кухня малогабаритна, то витяжка з великим рівнем шуму може принести додаткові незручності.

управління

Дорогі моделі оснащені дисплеями і навіть пультами управління, це Витяжкаполегшує догляд за вентиляцією, адже на кнопках часто накопичується жир з пилом. Витяжки мають від 2 до 5 рівнів роботи. Оптимальним буде витяжка, оснащена трьома і більше рівнями роботи. Крім того, витяжки відрізняються і способом перемикання між режимами: плавне або ступінчасте.

фільтри

При виборі варто звернути увагу на те, що циркуляційні витяжки вимагають досить частої заміни фільтрів. Деякі моделі оснащені датчиками заповнювання фільтрів, що спростить стеження за ефективністю роботи витяжки.

Додаткові функції витяжок

  1. Більшість витяжок оснащено додатковим освітленням, яскравість якого в основному залежить від кількості і потужності ламп. Ця функція корисна, якщо джерело світла на кухні розташований позаду людини, що користується плитою.Витяжка
  2. Таймер, який дозволяє налаштувати витяжку на автоматичне включення і виключення через певні інтервали часу. Або функція залишкового ходу, яка забезпечує роботу витяжки протягом 10 хвилин після завершення основного циклу очищення повітря.
  3. Інтенсивний режим роботи з подальшим переходом в звичайний режим. Функція дуже корисна при сильних забрудненнях повітря, для більш швидкого очищення.
  4. Датчики чистоти повітря в приміщенні для автоматичної зміни потужності роботи витяжки.
  5. Датчики про захисному відключенні пристрою допоможуть уберегти техніку від поломки в разі збоїв в електропостачанні або при тривалому використанні.

У виборі витяжки для кухні вам також допоможе інша стаття нашого сайту: Яку витяжку вибрати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!