» » » Як вибрати кондиціонер?

Як вибрати кондиціонер?

Як вибрати кондиціонер?

Спека і задуха завжди доставляли людям чимало незручностей. Першими приладами, що дозволяють легше переносити літню спеку, були вентилятори. Потім, на зміну їм прийшли кондиціонери. Сучасні кондиціонери не тільки охолоджують і очищають повітря приміщення, а й можуть зігрівати його, тобто ці прилади використовуються протягом всього року.

Кондиціонери зараз можна побачити в приватних квартирах і будинках, а також практично у всіх службових приміщеннях (офіси, торгові зали, школи, заклади охорони здоров`я тощо). У магазинах продаються найрізноманітніші моделі цього різновиду побутової техніки. І не дивно, що покупці замислюються про те, як вибрати кондиціонер. Тим більше що майбутня покупка досить дорога, і хочеться не помилитися у своєму виборі.

Сучасні кондиціонери відрізняються один від одного не тільки розмірами і ціною, але і функціональністю, особливостями кріплення.

Які кондиціонери бувають

В даний час на ринку представлені наступні моделі кондиціонерів:

  • Мобільний кондиціонер. Це оптимальний варіант для орендарів приміщень і тих, хто не хоче возитися з монтажем з тих чи інших причин. Цей вид кондиціонера просто ставиться на підлогу, включається в електричну мережу, і ви можете відразу насолоджуватися чистим і прохолодним повітрям.
  • Віконний кондиціонер. Це найдоступніший варіант. Такі кондиціонери зазвичай розраховані на роботу в приміщенні площею від 15 до м2. Монтаж їх досить простий і не займає багато часу. Недоліками є: зменшення площі вікна-неможливість вставити в пластикове вікно, підвищений рівень шуму при роботі.
  • Спліт-система (настінний кондиціонер) - дуже поширений варіант в зв`язку з великими перевагами в порівнянні з іншими моделями: невеликі розміри внутрішнього блоку-практично безшумна робота-многофункціональность- наявність іонних фільтрів. Спліт - системи зазвичай розраховані на роботу в приміщеннях площею 15 - 70 м2. Вони можуть експлуатуватися як в житлових, так і в промислових, торгових або офісних приміщеннях. Недоліком можна назвати підвищену в порівнянні з віконним кондиціонером складність монтажу.
  • Касетний кондиціонер - хороший варіант, який може використовуватися тільки в приміщеннях з підвісними стелями. Плюс даної системи в тому, що кондиціонер абсолютно не помітний, а оброблений повітря надходить всередину приміщення через невеликі осередки в стелі. Касетний кондиціонер розрахований на роботу в приміщенні площею від 20 до 50 м2.
  • Канальний кондиціонер - теж дуже хороший варіант, для тих, хто хоче, щоб кондиціонера взагалі не було видно, і він не псував внутрішнє оздоблення приміщення. Монтаж, звичайно, буде потрібно складний. У цій системі повітря надходить всередину кондиціонера через невеликі отвори, що ведуть в витяжні канали, а воздуховипуськниє невеликі отвори випускають оброблене повітря назад в приміщення.
  • Колонний кондиціонер - оптимальний для великих приміщень, так як розрахований від 70 до 300кв / м. Прекрасний варіант для холів великої площі, кінотеатрів тощо. Прихований блок масивний і ставиться на підлогу. У зв`язку з великою потужністю, з нього б`є сильний потік повітря, чому поруч з ним знаходиться заборонено.

Відповідь на питання про те, який кондиціонер вибрати залежить багато в чому від того в якому приміщенні ви збираєтеся його експлуатувати. Зрозуміло, що колонний кондиціонер немає сенсу ставити в звичайній квартирі, а купувати касетну модель не варто, якщо у вашому будинку звичайні стелі.

функції кондиціонерів



Говорячи про те, як правильно вибрати кондиціонер не можна не поговорити і про основні функції цієї кліматичної техніки, її потужності.

Основною функцією будь-якого кондиціонера є охолодження і очищення повітря всередині приміщення. І тут виникає питання: «А якої потужності кондиціонер необхідно вибрати, щоб в приміщенні було достатньо прохолодно?». Майте на увазі, що для надійного охолодження повітря на кожні 10 м2 площі вашої кімнати потрібно не менше 1 кВт потужності кондиціонера. Правильно підібраний кондиціонер буде підтримувати задану температуру повітря в приміщенні з великою точністю.



Більшість сучасних кондиціонерів можуть не тільки охолоджувати, але і зігрівати повітря. Функція обігріву дуже зручна навесні і восени, коли в будинках стає вже досить прохолодно, а централізоване опалення ще або вже не працює. Обігрів приміщення може здійснюватися за однією з двох систем:

  • Компресорна система. Працює за допомогою ресивера, тобто за принципом теплового насоса. Зазвичай вважається, що при споживанні кондиціонером 1 кВт електричної енергії він виділяє приблизно 2 - 3 кВт тепла в приміщення. Це твердження вірне лише за умови, що температура на вулиці вище 0 ° С. Якщо ж за вікном мороз, то продуктивність кондиціонером тепла різко знижується. Він починає працювати в посиленому режимі, що може привести до його швидкої поломки.
  • Електричний обігрівач, вбудований в кондиціонер і розрахований на обігрів приміщення в морози.

Ще однією важливою функцією кондиціонера є вентиляція - очищення повітря без будь-якої його температурної обробки. Як правило, для вентиляції пропонується кілька швидкостей, причому наявність інвертора дозволяє регулювати ці швидкості плавно. Робота вентилятора здійснюється без включення основного блоку кондиціонера - компресора. Тобто вентилятор розміщений у внутрішньому блоці.

Сучасні кондиціонери здатні очищати повітря не тільки від "грубої" пилу, але і навіть від пилку, а плюс до всього ще й збагачувати киснем і іонізувати. Тому, якщо ви задалися питанням про те, як правильно вибрати кондиціонер, то вам слід більше дізнатися і про цю його функції. Очищення повітря здійснюється завдяки фільтру або фільтрів (в різних кондиціонерах може бути різний їх кількість). Основний фільтр призначений для затримки крупних частинок пилу і має вигляд грубої сіточки. Також існують фільтри тонкого очищення від пилку, диму і т.п. Наприклад, спліт-система (настінний кондиціонер) найчастіше включає в себе крім фільтра грубої очистки ще і два фільтра тонкої очистки. Один з них електростатичний. Він притягує до себе частинки пилу, пилку, сажі і т.п. Другий фільтр - вугільний. Він призначений для знищення неприємних запахів в приміщенні.

всесезонний блок

Як вже говорилося вище, сучасні кондиціонери здатні як охолоджувати, так і обігрівати повітря в приміщеннях, створюючи в них найбільш оптимальний для життя людей мікроклімат. Як вибрати кондиціонер, здатний працювати протягом всього року?

Якщо ви плануєте використовувати кондиціонер і влітку, і взимку, то в ньому обов`язково повинен бути вбудований всесезонний блок. За своєю суттю він є пристрій керування роботою вентилятора і підігріває картер і дренаж компресора. Завдяки наявності внесезонного блоку кондиціонер може функціонувати навіть при двадцятиградусних морозах.

Однак майте на увазі, що чим нижче температура на вулиці, тим нижче ефективність роботи кондиціонера. Навіть при наявності в ньому всесезонного блоку, при температурі на вулиці - 25 ° С потужність обігріву знизиться приблизно на 70% від номінального значення. Тому для обігріву приміщень в умовах сильних морозів краще використовувати звичайні електричні тепловентилятори або масляні радіатори.

Кондиціонери з гарєєвим блоком зазвичай використовують для охолодження повітря в службових приміщеннях, в яких є багато тепловиділяючою техніки, наприклад в серверному залі. Звичайне провітрювання таких приміщень за допомогою відкритої кватирки не припустимо, тому що при цьому підвищується вологість повітря, що в свою чергу може стати причиною виходу техніки з ладу. Єдиним раціональним охолодженням подібних приміщень і є кондиціонер з вбудованим гарєєвим блоком.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!