» » » Як працює кондиціонер?

Як працює кондиціонер?

Як працює кондиціонер?

Кондиціонер - прекрасне сучасне пристрій, для багатьох стало вже незамінним. Зараз існує велика кількість різних видів кондиціонерів: морозильник, холодильник, автомобільний кондиціонер, звичайний, який висить на стіні в офісі або вдома. Всі вони по суті - машини для охолодження, а тому принцип їх дії багато в чому схожий. Давайте дізнаємося докладніше, як працює кондиціонер.

Механізм дії кондиціонера

«Зворотний цикл Ренкіна» - метод, за яким працюють всі кондиціонери. Для повноцінної роботи кондиціонер потребує 4 важливих елементах: конденсаторі, компресорі, випарнику і дроселі.

Компресор харчується електричною енергією від мережі, він необхідний для стиснення робочого агента фреону. Конденсатор - апарат-теплообмінник, потрібен для конденсації фреону. У ньому знаходиться тепло, яке видаляє кондиціонер. Дросель необхідний для того, щоб дросселіровать фреон (тобто знижувати тиск). Випарник - також апарат-теплообмінник, але на відміну від конденсатора, він виділяє холод.

Всі частини кондиціонера злагоджено взаємодіють. Ось як це відбувається:

  1. Спочатку компресор отримує електроенергію і за допомогою неї стискає фреон.
  2. Нагрітий і стислий фреоновий пар потрапляє в конденсатор, в якому конденсується.
  3. Після конденсації рідкий фреон через дросель потрапляє в випарник, який активно поглинає тепло. Охолоджене повітря відправляється в приміщення.
  4. Далі парової фреон знову відправляється в компресор і весь цикл повторюється заново.

Ось такий механізм роботи кондиціонера. Якщо з приладом все в порядку, то він буде якісно охолоджувати повітря.

Як працює мобільний кондиціонер

Мобільні кондиціонери можуть бути двох типів:

  • Спліт-системи, які мають зовнішній і внутрішній блоки. Зовнішній вивішують на балкон або підвіконня.
  • Мобільні моноблоки, які з`єднуються з вулицею за допомогою гнучкого воздуховода.

Спліт-системи



Обидва блоки пов`язані між собою шлангом, який містить в собі електрокомунікації і фреоноводние трубки. У всьому іншому такий кондиціонер працює, як звичайна спліт-система. Перевага кондиціонера в тому, що його не потрібно монтувати.

Мобільні моноблоки

Вони мають зв`язок з вулицею за допомогою гнучкого воздухоотвода, який виводиться в отвір (вікно, двері, кватирку). Через повітропровід нагріте повітря виводиться на вулицю. Щоб теплий вуличний повітря не проникало всередину приміщення, багато хто робить спеціальні заглушки. Взимку ці заглушки закривають, і кондиціонер виконує функції тепловентілятора.

Автомобільний кондиціонер

Автомобільний кондиціонер виконує кілька функцій: регулює температуру, чистоту і циркуляцію повітря в салоні.

Як працює кондиціонер в автомобілі? Холодоагент (газ фреон) потрапляє в компресор, який змушує його циркулювати по всій системі. Далі фреон прямує в конденсатор, розташований перед основним радіатором, де конденсується. Після цього холодоагент відправляється в випарник, де він випаровується і поглинається тепло. Ну і остання сходинка - ресивер-осушувач, який вирівнює тиск і осушує холодоагент.

Так Ви отримуєте чисте повітря, а весь описаний процес відбувається заново. Такий принцип дії кондиціонера.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!