» » » Як зробити басейн?

Як зробити басейн?

Як зробити басейн?
Як зробити басейн?

Перед тим, як зробити басейн, необхідно визначитися з його місцеположенням на своїй дачній ділянці. Басейн є штучною водоймою, який в спекотні дні буде радувати вас прохолодою своєю води, стане відмінним місцем для відпочинку, як дорослих членів вашої родини, так і для дітей. Вибір ділянки - дуже відповідальний момент. Оскільки необхідно враховувати і розміри басейну, і освітленість території природними сонячними променями, і можливість розташувати навколо басейну дачні меблі.

Вибираючи місце для басейну, не забувайте врахувати тип його конструкції, адже басейни бувають каркасними і котлован. У свою чергу, каркасні басейни поділяються на ті, які повністю розташовуються на поверхні землі і ті, які частково розташовані на поверхні. Каркасні басейни в порівнянні з котловану мають кілька переваг:

  • Простота обслуговування.
  • Можливість переміщення басейну в будь-яке місце ділянки.
  • Простота установки на ділянці.

Але вартість каркасних басейнів на порядок вище, тому багато дачники воліють облаштовувати на ділянці котловинні аналоги, які обходяться набагато дешевше.

Будівництво каркасного басейну на дачі

Найчастіше басейн на дачі являє собою бетонно-металеву конструкцію, яка виглядає розкішно, але її вартість не завжди виявляється прийнятною для городян. Тому фахівці рекомендують виготовляти каркасний басейн з деревини і алюмінієвих або оцинкованих жерстяних листів. Перед тим, як зробити басейн своїми руками, необхідно запастися дошками і сосновими брусами, з яких виконується нижня і верхня обв`язка. Проміжний шар виготовляється з товстих дощок, які, як і бруси можна демонтувати на зиму, коли басейном ніхто не буде користуватися. Зверніть увагу, що конструкції необхідно надавати додаткову жорсткість - для цього з товстих дощок необхідно виконати розкоси.



Для того щоб басейн не протікав, необхідно в процесі його виготовлення застосовувати герметики - благо в будівельному магазині можна придбати герметики для будь-якого виду робіт і будь-якого виробника. Для того щоб дерево набуло водовідштовхувальні властивості, використовуйте солярку. Заміну води в такій конструкції можна проводити легко, якщо на днище басейну закріпити кран. При приєднанні до крана гнучкого шланга, вся вода, яка використовувалася в басейні, може застосовуватися для поливу городу. Такий тип басейну гарний ще й тим, що його можна гармонійно вписати в стилістику ландшафту.

Будівництво котловану басейну

Самим трудомістким по будівництву є котлован процес. До слова, такий басейн буде довговічний і обійдеться недорого. Але перед тим як зробити на дачі басейн, необхідно вирити котлован, розміри якого будуть пропорційні розмірам ділянки. Звичайно ж, на невеликому дачній ділянці, побудувати величезний басейн не вдасться, та й виглядати він буде, щонайменше, безглуздо в загальній концепції ландшафтного дизайну. При виборі ділянки для будівництва зверніть увагу, щоб до басейну було зручно підключити воду, адже відрами ви не збираєтеся наповнювати конструкцію. До того ж, якщо ви весь час проживаєте на дачі в літній сезон, то басейн доведеться наповнювати мало не щодня.



Для стаціонарного басейну необхідно вирити котлован, враховуючи, що глибина басейну повинна бути не менше півтора метрів. При цьому, все коріння рослин видаляються, тому що при їх наявності, буде досить складно укладати гідроізоляцію. Після того, як яма викопана, необхідно добре утрамбувати її дно. У центральній частині дна необхідно викопати ще одну яму, глибиною 50 см і діаметром, рівним 40 см. У неї необхідно засипати гравій, щоб його рівень був трохи нижче рівня грунту. Тепер всю поверхню засипають піском, товщиною 20 см. Потім укладається шар гідроізоляції - це звичайна поліетиленова плівка, яка продається в будівельних магазинах. При укладанні гідроізоляції необхідно плівку напустити за краю басейну на 50 см.

Якщо подивитися, як зробити басейн на відео, то можна побачити, що необхідно досить серйозно підійти до обладнання зливу. У басейн поміщається багато води, але вона не повинна йти мимоволі, тому при обладнанні труби зливу в тих місцях, де вона стикається з плівкою, необхідно виконати хорошу герметизацію. Розмістіть трубу трохи вище піщаного шару, обов`язково обладнайте її фільтром - використовуйте гумове кільце і капронову тканину.

За допомогою кільця закріпіть шматок тканини, і ваша зливна труба ніколи не буде засмічуватись. Все сміття, який потрапляє в басейн, прибирається після зливу води. Однак на деяких дачних ділянках грунт не володіє хорошими дренирующими властивостями, тому на таких дачах, воду з басейну рекомендується зливати частково, але щодня. Відкачувати воду можна за допомогою насоса, тоді вам не потрібно буде облаштовувати зливну трубу. В цілому, все залежить від вимог та побажань власника дачі.

Після того, як підставу басейну виконано, необхідно приступити до обробки конструкції - стіни басейну можна викласти кахлем блакитного кольору. Басейн буде виглядати красиво, якщо його дно буде посипано річковим піском - 10-сантиметрового шару піску буде більш ніж достатньо. Щоб на дачній ділянці створити ілюзію пляжу, засипте таким же піском територію навколо басейну. Щоб було зручно користуватися басейном, необхідно передбачити сходи.

Удачі в будівництві!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!