» » Чому не можна ходити до церкви?

Чому не можна ходити до церкви?

Чому не можна ходити до церкви?

У багатьох народів жінка в період менструації вважається «нечистою». У деяких культурах жінок на час місячних взагалі змушують покинути житло або навіть поселення. Відлуння цих давніх традицій знайшли відображення і в православній культурі. Так, наприклад, серед віруючих людей побутує думка, що жінці в «ці» дні не можна ходити до церкви. Чому?

Пропонуємо вам два трактування заборони, чому не можна ходити церква під час місячних: язичницьку і старозавітну. Ми також розповімо, як ставиться до цього табу сучасна православна церква.

Язичницьке коріння заборони

Слов`яни до прийняття християнства були язичниками. Їх вірування і культурні традиції багато в чому збереглися і після хрещення Русі. Так, наприклад, ми до сих пір відзначаємо язичницьке свято Масляну. Своїм корінням заборона на відвідування церкви під час менструації йде в язичництво, а в його основі лежить сприйняття жінок «в ці дні» як нечистих та нечистих людей.

Слов`яни-язичники кровотеч не просто боялися! На їхню думку, кров приваблювала нечисті сили, злих духів і демонів. Ті, в свою чергу, могли викликати на людей всілякі напасті, починаючи від посухи і закінчуючи війнами. Тому жінка, з якої витікає кров, ставала потенційною загрозою всім оточуючим. Небезпечним вважалося навіть дотик до такої жінки або до її одязі.

Старозавітні коріння заборони

Згадка про нечистоту жінок в критичні дні можна знайти і в старозавітних Писанні. Там також говориться і про те, що будь-який, що досягне нечистої жінки, сам набуває нечистоту через дотик. Що цікаво, вже на зорі християнства серед святителів виникли розбіжності з цього питання.



Так, наприклад, святитель Афанасій Великий ще в 365 році говорив, що жінка чиста в будь-який час, тому що належить до роду Божому. Тому відвідувати церкву вона теж може в будь-який час.

У Новому Завіті поняття людської «нечистоти» змістилося виключно на злі помисли і нечистоту Душі. Однак ходити в храм під час місячних все ще заборонялося. Багато в чому це пояснюється забороною на поливання крові в храмі. Адже ще пару століть назад гігієна залишала бажати кращого. Жінки не користувалися не тільки гігієнічними прокладками, але навіть не носили нижньої білизни. Тому в критичні дні менструальна кров просто могла забруднити підлогу кров`ю.

сучасний погляд

Сучасні священнослужителі вважають цю заборону застарілим церковним каноном. Службовці в церкві жінки працюють за графіком, який не залежить від їх циклу.

Мало того, будь-яка прихожанка в будь-який час допускається до Причастя. І ніхто в неї не запитає про те, чиста вона в даний момент чи ні. Однак, на жаль, прихильники старозавітних канонів знаходяться і серед сучасного духовенства.

Пропонуємо вашій увазі також інші наші статті:

  • Чи можна ходити до церкви під час місячних
  • Чи можна вагітним ходити до церкви
  • Коли не можна ходити до церкви


Увага, тільки СЬОГОДНІ!