» » » Як вшити рукав?

Як вшити рукав?

Як вшити рукав?

Існує величезна безліч різновидів рукавів: ліхтарик, реглан, втачной, розширений по окату та інші. А ось найпоширенішими способами того, як вшити рукав є всього два: класичний, тобто втачной рукав і рукав сорочкового крою. В обох випадках робота здійснюється з уже готовим рукавом і плечовим швом у вироби.

Для вшивання рукава готують:

  • виріб;
  • швейну голку;
  • нитки;
  • гострі ножиці;
  • швейну машинку;
  • кравецькі голочки;
  • праска.

Як правильно вшити рукав

  1. На початку роботи зробіть перенесення контрольних насічок з викрійки на наявний рукав і пройму. Надалі їх необхідно буде поєднати.
  2. При роботі з втачним рукавом (з високим окатом), спочатку прошийте шви з боків і плечах вироби, а також всі шви на рукаві. Якщо відома точна довжина рукава, можна пропрацювати і його низ.
  3. Обробити посадку в межах оката рукава. Це робиться так: переможе контрольних насічок, прокладають машинну рядок стібком розміром 4 мм з інтервалом в 3-5 мм від наступного шва ушивання. Потім рядок стягують, потягнувши за ту нитку, яка краще піддається. Така збірка повинна бути зроблена злегка і рівномірно. Потрібно це для того, щоб рукав взяв форму округлого плеча.
  4. Зробивши суміщення контрольних насічок (поєднавши середину рукава по окату зі швом плеча і мітку на рукаві з рискою на проймі), вставте вивернутий лицьовою стороною рукав в пройму, і закріпіть його з виворітного боку майбутнього виробу. Проробляти дане необхідно, маючи в своєму розпорядженні голки перпендикулярно по відношенню до зрізу через кожні 5-7 см. Потім змітайте рукав, рівно розподіляючи посадку пальцями.
  5. Акуратно проутюжьте посадку. Вшитої рукав, пройшовшись машинною строчкою, контролюючи правильне розподіл посадки. Переконайтеся, що лінія вийшла рівною, і знову пройдіться нової машинною строчкою точно шов в шов. Такий підхід забезпечить міцність виробу. Шов рукава також пропрасуйте.
  6. Тепер давайте торкнемося питання з приводу другого способу: як вшити рукав в пройму, якщо рукав сорочкового крою. Висота оката у такого рукава маленька, а сам облив витягнуть більшою мірою, тому і послідовність обробки тут буде інший. Подібні рукава використовуються у виробах вільного крою. Таким способом можна зробити і вшивання рукава, розглянутого вище, але тільки в тому випадку, якщо він буде потрібен у виробі еластичного матеріалу без посадки по рукаву.
  7. Бічний шов, як і шов рукава, попередньо не обробляються, і посадка не виконується. Просто вставте контрольні мітки і, як зазначено вище скріпіть шпильками по зрізу. Такий рукав можна відразу втачівают на машинці, пропускаючи смётиваніе, так як він не має посадки.
  8. Пройдіться праскою по шву сточування. Зіставте і скріпіть всі зрізи вироби, причому довжини зрізів рукавів і шов пройми, а також довжини бічних зрізів майбутнього виробу повинні співпасти. Акуратно пройдіться машинною строчкою і пропрасуйте праскою шов.


Примітка: почитати і подивитися в картинках процес того, як вшити в`язаний рукав можна на сторінці "Шви і вшивання рукава".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!