Що таке піхву?

Як відомо, будова жіночого і чоловічого організму відрізняються. На цей раз мова піде про статевих органах жінки, а саме про піхву. Навряд, ви приділяли увагу будовою цього жіночого органу. У школі на уроках вам побіжно розповідали про жіночому тілі і його органах, але кожна дівчина по мінімуму повинна знати, про свій організм і його будову. Тому, розглянемо, що таке піхву в жіночому організмі. На сторінках Інтернету можна знайти схематичне зображення того, про що піде мова нижче.

Почнемо з визначення

Канал, який з`єднує область вульви і матки - це піхву. Його можна представити у вигляді трубки з м`язів, яка легко розтягується. За розміром піхви відрізняються у кожної жінки, але не на багато. За статистикою довжина його може бути від семи до дванадцяти сантиметрів. При вертикальному положенні жінки, піхву піднімається трохи вгору. Його стінки по товщині - три-чотири міліметри і мають три шари:

  • внутрішній - слизова оболонка з плоского епітелію, в ній утворено багато поперечних складок в піхву. І якщо є необхідність, то вони допомагають йому змінювати свої розміри;
  • середній - шар гладком`язових, м`язи розташовані в основному поздовжньо, але є і пучки, які мають циркулярний напрямок. Верхня частина піхви м`язами переходить в маткові м`язи. Внизу вони міцніші і поступово переходять в м`язи промежини;
  • зовнішній - ще його називають адвентиційним шаром. Це шар у якого пухкі сполучні тканини. У них є фрагменти м`язових волокон і еластичних.

Трохи про будову

Будова піхви відомо не кожному. Його більш детально вивчають лікарі-гінекологи, акушери, працівники медицини. Передня і задня - так ділять стінки піхви, вони між собою пов`язані. Верхній кінець стінки піхви захоплюють шийку матки, при цьому утворюється звід піхви. Нижній кінець піхви виходить в переддень, його закриває дівоча пліва у дів.

Піхву має блідо-рожевий колір, але коли жінка вагітніє, то його стінки темніють і стають яскравішими. Якщо їх помацати, то вони м`які і мають температуру тіла. Коли відбувається статевий акт, піхву розширюється за рахунок того, що володіє високою еластичністю. Його діаметр збільшується до десяти-дванадцяти сантиметрів під час пологів. При цьому плід має можливість вийти назовні. Середній гладком`язових шар забезпечує йому таку можливість. А зовнішній шар пов`язує піхву з іншими органами, які не мають відношення до жіночих статевих органів. А саме: з сечовим міхуром, який розташовується попереду піхви і з прямою кишкою, яка розташовується за Ним.



Залози, які виділяють слиз, знаходяться на стінках піхви і каналі шийки матки. У цій слизу колір з білим відтінком і має свій запах. Цей слиз виконує в піхву роль «двірника», вона його зволожує і очищає від бактерій і загиблих клітин. У зв`язку з тим, що у неї кисла реакція, хвороботворні мікроби тут не розвиваються. Якщо жінка здорова, то слиз не повинна виходити назовні. Процеси виділення рідини побудовані так, що та слиз, яка виділяється, дорівнює тій, що всмоктується. І навіть якщо є її виділення, то зовсім небагато.

виділення

Якщо жінка спостерігає у себе рясні виділення, їй рекомендується звернутися до лікаря-гінеколога, він призначить вам обстеження, тому, що виділення з піхви - це ознаки запалення. Вони можуть бути викликані інфекціями, які дуже небезпечні. В результаті в жіночому організмі можуть проходити зміни, які небезпечні безпліддям та іншими не приємно наслідками.



Якщо піхву постійно вологе, значить воно в нормі. При цьому йому забезпечена здорова мікрофлора, а також нормальний статевий акт. У період клімаксу різко знижується кількість гормонів, які відповідають за виділення слизу. Сухість піхви і біль починають супроводжувати жінку. При цих симптомах також потрібно звернутися до гінеколога. Буває, що жінка відтягує візит до лікаря, втішаючи, що пройде і хвороба її мине. Але це тільки посилює проблему. До лікаря вона потрапляє пізніше, а хвороба вже запущена і лікування набагато складніше і дорожче.

вивчаємо всередині

Якщо вивчати те, що всередині піхви, то першим ділом звернемо увагу на шийку матки, яка має округлу форму і отвір. У нього вхід закритий, слизова пробка захищає попадання предметів в матку. Але, навіть при такому захисті в піхву не повинні залишатися якісь предмети, наприклад, тампони. Їх потрібно своєчасно міняти, так як вони стануть джерелом бактерій.

функції піхви

Розглянемо, які існують функції піхви:

  • статева функція - вона відповідає за запліднення, в якому задіяно і піхву. По ньому сперматозоїди, які виділилися в процесі статевого акту, рухаються до матки. Збирається сперма в тому місці піхви, де знаходиться шийного каналу матки, і слизова пробка, а точніше її склад допомагають запліднення;
  • родова - процес пологів проходить через піхву. Воно разом з шийкою матки створює родовий канал. Під час вагітності в ньому відбуваються зміни, стінки розтягуються, тому процес виходу плода проходить без всяких перешкод. Пологи - це, звичайно стрес для жінки. Але переживати про піхву не потрібно, воно за шість тижнів прийде в свою норму. Буває, що при пологах виходять розриви, значить для того, щоб прийти в нормальний стан, потрібно буде трохи більше часу. Тому, не тільки жінка повинна бути готова до таких моментів, а й її партнер. Він повинен все прийняти з розумінням і деякий час утриматися від статевих актів, щоб не травмувати організм;
  • захисна - піхву постійно самоочищається, його плоский епітелій дає можливість перекрити шлях бактеріям, які несуть інфекцію, в піхву. Здорова жінка в своєму піхву має трохи мікроорганізмів, але вони не розвивають інфекції;
  • виводить - вона забезпечує висновок вагінальних виділень. Два мілілітра на добу - така норма виділень, але в залежності від того, яка фаза менструального циклу, їх кількість змінюється;
  • сексуальна - представники сильної статі вважають піхву ерогенною зоною. Але, в піхву дуже не велика кількість нервових закінчень, як наслідок воно не має високої чутливості. Мене ніж 14% жінок відчувають доторк до стінок піхви, але нижня частина його чутлива, її називають «Зоною Грефенберг», так як цю точку в піхву зазначив саме Грефенберг. Він говорив, що передня стінка піхви має ділянку, діаметр якого приблизно один сантиметр. Якщо його стимулювати, то оргазм більш відчутний. Цю точку порівнюють з чоловічою простатою. Але точно стверджувати, що ця точка існує не можна, так як це ще не доведено.

Може, ви вирішили у себе знайти таку ділянку? І у вас не зовсім вийшло? Не потрібно турбуватися. Кожна жінка має своє фізіологічне будова ерогенних зон, і вони можуть відрізнятися. А ще, дуже багато залежить від вашої другої половинки.

Якщо зробити аналіз того, що таке піхву, то висновок буде один - це важливий для жінки орган, який її підкреслює, як жінку, яка в її організмі виконує багато функцій. Одна з яких, продовження роду людського.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!