» » Як зробили годинник?

Як зробили годинник?

Як зробили годинник?

З тих давніх пір, коли стародавні люди змінили кочовий спосіб життя на осілий, вони стали відчувати необхідність у влаштуванні, що допомагає вести відлік часу. Точно сказати, як зробили перші години і коли саме вони з`явилися на Землі, наука, на жаль, не може. Зате достеменно відомо, як ці перші години виглядали. Вони разюче відрізнялися від таких звичних для нас наручних або настінного годинника. У них не було ніяких рухомих частин, і працювали вони абсолютно за іншим принципом.

Сонячний годинник

Сонячний годинник, а якщо говорити точніше, їх окрема різновид, яку називають гномон, - найдавніший на Землі інструмент, призначений для вимірювання часу. Найстаріші з відомих науці сонячних годин археологи датують кінцем п`ятого тисячоліття до нашої ери. Знайдені вони були в околицях стародавнього Вавилона. Особливого поширення сонячний годинник отримали в Стародавньому Єгипті. Робота такого годинника безпосередньо залежала від наявності сонячної тіні, тому вони були абсолютно марні вночі або в похмуру погоду. Конструкція годин представляла собою кругову, викладену на землі з каменю шкалу, в центрі якої був укріплений тонкий і високий обеліск. Тінь, що відкидається обеліском, падала на одне з поділок шкали, і таким чином визначалося час. Але для країн з більш суворим кліматом у порівнянні з Єгиптом і Месопотамією такий годинник були малопридатні, адже там сонце лише зрідка з`являлося на небосхилі. Тому люди змушені були придумати водяні і пісочний годинник, які були менш громіздкі, а їх робота не залежала від примх погоди.

водяний годинник



Такі годинники широко застосовувалися у древніх римлян, індусів і китайців. Друга назва водяного годинника - клепсидра, що з давньогрецької буквально перекладається як «красти воду». Принцип їх дії заснований на тому, що з наповненого судини певне однакову кількість води витікає через маленький отвір за один і той же відрізок часу.

Пісочний годинник

Пісочний годинник, на відміну від своїх старших побратимів, до сих пір служать людині. Конструкція їх дуже проста - дві широкі частини однієї судини, сполучені вузьким переходом, через який з верхньої частини струмує тонкий пісок в нижню частину. Кількість піску відрегульовано таким чином, що весь він висипається за заданий час. Такі годинники раніше використовувалися на кораблях вітрильного флоту, потім вони сподобалися аптекарям і фотографам, а зараз пісочний годинник - це просто гарний сувенір. У міру розвитку цивілізації і ускладнення технологій людство потребувало в усі більш точних приладах вимірювання часу. Пісочні і водяний годинник вже не відповідали зрослим вимогам людей. Наступала ера механічних годинників.

Механічний годинник



Вважається, що перші години з анкерним механізмом був винайдений в Китаї ще у восьмому столітті. Звідти секрет винаходу перекочував до арабів, а потім вже розійшовся по всьому світу. Винахід же маятникових годин історики приписують німецькому абата Герберту, що жив в Німеччині в кінці першого тисячоліття. Джерелом енергії в механічному годиннику служить стиснута пружина або ж піднята вгору гиря. Перший механічний годинник було дуже великими, найчастіше їх розміщували на міській ратуші або вежі замку. Потім з`явилися кімнатні підлоговий годинник, потім - настільні і нарешті в 1675 році - кишенькові. Довгий час людей цілком влаштовувала відносно невисока точність механічних годинників - змінювався лише їх дизайн, удосконалювалися окремі деталі, але принцип їх дії залишався незмінним. Черговий прорив в годинниковій справі стався в 1961 році, коли були випущені перші в світі кварцові годинники, в основу роботи яких було покладено зовсім інший принцип дії.

Кварцевий годинник

Вся робота механізму кварцових годин грунтується на вібрації маленького кристала кварцу під впливом слабкого електричного струму, що виробляється батарейкою або акумулятором. Такі годинники мають більшу точність, але з часом через природне старіння кварцового елемента вони іноді починають трохи поспішати. Точність кварцових годин на порядок перевищує точність будь-яких механічних. Через відсутність всередині них великої кількості деталей кварцові годинники більш надійні. Крім того, вони практично не бояться ударів, легкі, відносно недорогі і не потребують заводі. Саме тому кварцові годинники на даний момент стали найпопулярнішими годинами в світі.

Тепер ви знаєте, котрій годині були популярні в різні часи і як їх робили.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!