» » » Як перевірити турбіну?

Як перевірити турбіну?

Як перевірити турбіну?

Виробники автомобілів, для того щоб підвищити потужність мотора оснащують двигун спеціальними турбінами, які працюють як турбокомпресор або турбонаддув. Вихід з ладу даного пристрою робить дискомфортним подальшу експлуатацію автомобіля і приводить до зниження його динаміки. У даній статті давайте розглянемо, як перевірити роботу турбіни.

симптоми несправності

  • Втрата потужності двигуна автомобіля, при колишньому витраті палива і масла
  • При розгоні з`являється викид синього або чорного диму з вихлопної труби
  • Сторонній свист і шум при роботі двигуна
  • Що збільшився витрата масла і маслянисті патьоки біля турбіни


У сервісному центрі, несправність даного вузла зазвичай виявляється за допомогою спеціального електронного сканера і манометра, які приєднуються до потрібного роз`єму автомобіля. Після запуску мотора ці прилади видають дані про функціонування всієї рухової системи. Однак деякі моменти можна перевірити і самостійно.

Самостійна перевірка турбіни

  • Розбираючи, як перевірити турбіну, насамперед потрібно оглянути патрубок, який з`єднаний з іншим, що подає повітря в турбокомпресор. Від`єднавши його потрібно перевірити лопатки турбіни. Вони повинні бути рівними, з ідеально правильною формою. Будь-які щербини, погнутости і забоїни повинні насторожити вас, так як це вимагає ремонту турбокомпресора або заміни його на новий.
  • Далі варто оглянути сам патрубок. Знайте, що допускається тільки незначне запотівання масла, а значить, він повинен бути практично сухим. Якщо всередині патрубка або на вході в турбокомпресор багато масла, це свідчення про знос двигуна або несправності турбокомпресора. У цьому випадку потрібно більш ретельна діагностика фахівцями.
  • Також несправність турбонаддува визначається переміщенням його в осьовому напрямку. Допустимість люфту вважається 0,05 мм. Яскраво виражений осьової люфт свідчить про необхідність ремонту турбокомпресора або його повної заміни. У радіальному напрямку нормою люфту вважається 1мм.
  • Наступним кроком слід визначити, чіпляються чи лопатки за равлика. Для цього потрібно зрушити вал в радіальному напрямку і провернути лопатки. Якщо вони зачеплять холодну равлика, це свідчить про несправність турбокомпресора.
  • Далі необхідно оглянути з`єднання впускного колектора і трубки датчика. Порушення геометричности з`єднання може привести до відмови турбіни. При наявності тріщин і потертостей вона підлягає заміні.
  • Розглядаючи, як перевірити турбіну на дизелі, не варто забувати про огляд отвори у впускному колекторі. Його діаметр становить всього 1 мм, а його засмічення приводить до відключення турбіни. В цьому випадку треба прочистити даного отвори.
  • Вірною ознакою неякісного з`єднання трубок охолодження є сліди антифризу.
  • Якщо всі перераховані вище дії не допомогли вам виявити несправність турбіни, а потужність двигуна все одно падає, тоді залишається перевірити герметичність вхідного і вихлопного тракту або звернеться до фахівців, які за допомогою спеціальної апаратури точно продіагностіруют як дизельні мотори, так і бензинові двигуни.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!