» » » Як мітять коти

Як мітять коти

Як мітять коти

Власники кішок часто стикаються з проблемою «територіальної цілісності». Тобто дорослі тварини починають раптом мітити територію, залишаючи сильно пахнуть сліди на підлозі, меблях і стінах. Чому і як мітять коти свою територію? Давайте розберемося.

Чому коти мітять

Кішки, як і коти - тварини-індивідуалісти. Вони вважають себе повноправними господарями населеної території і позначають її межі або свою присутність на цій самій території. Прагнення мітити - інстинкт. Як правило, грішать цим статевозрілі НЕ кастровані коти. Але почати мітити територію можуть і кішки, кастровані самці. З яких причин вони починають це робити?

  1. Посягання на територію. Таке відчуття у кішок і котів може викликати появу в будинку іншої тварини (будь-якого!) І навіть нову людину.
  2. Поява запаху іншого кота. Чужий запах в будинок може бути занесений людьми на взуття або на одязі.
  3. Відчуваючи стрес, тварина самостверджується, позначивши свою територію.
  4. Готовність до спаровування. Кішки залишають мітки під час тічки. Самці можуть робити це постійно.

Мітять територію і кастровані коти, якщо до кастрації вони вже робили це. А спровокувати кастрованого кота на мітки може присутність самки.

Як це відбувається?



І кішки, і коти мітять територію сечею, в якій присутній особливий секрет з сильним запахом. Але роблять вони це не так, як при звичайному сечовипусканні. Як правило, мітки залишають на вертикальних поверхнях. Тварина підходить до стіни (меблів, побутової техніки), повертається задом і піднімає хвіст. Потім злегка вигинає спину, починає смикати хвостом і пускає струмінь. Окропивши стіну, кіт спокійно йде.

Але це не єдиний спосіб, так як коти мітять територію і кігтями, дряпаючи меблі або підлогу. В цей час також виділяється секрет з залоз під кігтями. Ще кішки залишають мітки, коли труться мордою об щось. Тоді запах залишається від потрапила на позначений предмет слини.

Останні способи досить нешкідливі. У всякому разі, поганого запаху такі мітки не залишають. А якщо ви все ж зіткнулися з проблемою появи в будинку сильно пахнуть міток, то почитайте інші наші статті, які будуть вам корисні:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!