» » » Що не можна робити вагітним?

Що не можна робити вагітним?

Що не можна робити вагітним?

Вагітність - це не просто фізіологічний процес, а якесь таїнство, з яким пов`язано диво появи на світ маленького чоловічка. Весь час, поки малюк знаходиться в материнській утробі, за нього хвилюються батьки, родичі та друзі. Всі намагаються полегшити вагітної переживання і дають поради. Здається, все знають, що не можна робити вагітним, але насправді заборон не так уже й багато. Головне - звичний спосіб життя не повинен змінюватися в корені, адже це великий стрес, а ось деякі обмеження все ж є.

Сильні навантаження, спорт

Абсолютно протипоказані активні види спорту, навіть якщо до цього мама ними займалася:

  • тренажери;
  • аеробіка;
  • теніс;
  • їзда на велосипеді, кінний спорт;
  • атлетика.

З іншого боку, спокійні і легкі вправи йоги, аквааеробіки або плавання підуть на користь. Єдине - найкраще займатися з особистим інструктором або в групі з майбутніми матусями.

Вплив негативних речовин на організм

Сюди в першу чергу варто віднести солярій. На час вагітності про нього доведеться зовсім забути, адже ультрафіолетове випромінювання вкрай погано позначиться на майбутньому здоров`я дитини. Також обмежується час прийняття сонячних ванн на морі: строго до 11.00 і після 16.00.

Фарбування волосся - ще одна зона ризику. Справа в тому, що у всіх складах фарб присутній аміак чи інші шкідливі сполуки. Чим дихає мама, тим дихає і малюк! Рекомендується відновити фарбування вже після закінчення годування грудьми.



Сюди ж відносять рентген і флюорографію: промені від обладнання проникають крізь людини і мають шкідливий вплив на плід. Якщо обстеження необхідно, існують альтернативні варіанти, які підходять вагітним.

Обмеження в прийомі їжі і напоїв

В першу чергу, заборони стосуються алкоголю. Етанол дуже легко проникає крізь плаценту, завдаючи непоправної шкоди плоду, що розвивається. Про шкоду алкоголю написано багато, тому експериментувати не варто, краще просто утриматися.

Кава також в зоні ризику. Безумовно, побалувати себе чашкою ароматного напою можна, але не треба захоплюватися. А от жінкам з високим тиском від нього все-таки варто відмовитися.

Що стосується продуктів харчування, то необхідно стежити не тільки за термінами придатності, а й за ступенем готовності страв. Не можна приймати в їжу сирими молоко і яйця. При приготуванні їжі з м`яса необхідно переконатися в його повній готовності. Варто пам`ятати, що навіть легка форма перенесеного інфекційного захворювання може привести до ускладнень вагітності.

Додаткову інформацію по цій темі можна прочитати в статтях Що не можна під час вагітності і Що шкідливо вагітним.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!