» » » Як правильно харчуватися під час вагітності?

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Ви мріяли стати мамою і ось, нарешті, цей довгоочікуваний момент настав: Ви дізналися, що в недалекому майбутньому станете матір`ю. Після перших хвилин, годин, а можливо і днів легкої ейфорії і перебування в якійсь невагомості Вас починають мучити різні питання, що стосуються такого тонкого процесу як вагітність. Напевно, один з перших питань, яке постає на порядку всіх 9 місяців майбутньої матусі це як правильно харчуватися під час вагітності ?! Переживає жінка за свій дорогоцінний, ще не з`явилися на світ, чадо починає мучити себе питаннями: що ж я повинна їсти будучи вагітною? в якій кількості? як часто? що корисно, а що навпаки? Ці та ще інші питання ми постараємося освятити в нашій статті і допомогти визначитися з вибором в правильному і різноманітному раціоні майбутньої мами на весь період вагітності.

Отже, спробуємо скласти такий невеликий, але в той же час найбільш важливий звід правил харчування при вагітності. Ці правила не складні і ця актуальна проблема правильного харчування для кожної вагітної жінки зникне сама по собі.

  • Помилковою думку, що раз Вас тепер двоє, то і харчуватися потрібно за двох. Зрозуміло Ваше дике бажання турботи про малюка дати йому набагато більше поживних речовин, але важливо в цьому питанні не кількість, а якість. Чим більше раціон різноманітний і добре засвоєний, тим правильніше обеспечіваемость плода корисними речовинами.
  • Що стосується харчування на ранніх термінах вагітності, лікарі радять дотримуватися Вашого звичайного режиму прийому їжі, якщо звичайно воно не складалося повністю з найгрубіших порушень принципів харчування, будь то алкоголь або виключення тваринних білків з раціону. Якщо Ви в принципі харчувалися правильно, під час і різноманітно, то не варто відмовлятися в цій зовсім непоганий звички.
  • Не варто насильно терзати свій організм, якщо Ви ну ось зовсім не хочете їсти в той чи інший час прийому їжі. Їжа повинна добре засвоїтися і перетравитися. А цей факт відбуватися тільки при наявність апетиту.
  • Наступний пункт, напевно, найбільш приємний для будь-якої жінки, так як саме тут ми обрадуем будь-яку майбутню матусю, сказавши, що прислухатися до примх вагітному жінки не тільки необхідно, але й навіть в більшості своїй буде корисно для дитинки. І не варто дивуватися раптом незвичайним і диким перевагам тієї чи іншої їжі, адже цей випадок може свідчити нам про те, що в організмі не вистачає якихось речовин.
  • Тепер, безпосередньо, про самому різноманітність меню вагітної жінки. Радять включати в раціон 100-120 грам білків в день, з них більше половини білків тваринного походження (м`ясо, риба, яйце, сир, молоко, сир). Що стосується жирів, то їх повинно бути 80-100 грам, 20 грам з яких рослинних жирів. Вуглеводів не більше 350-400 грамів на добу, а в другій половині вагітності бажано знизити вживання вуглеводів до 300-350 грам, за рахунок зменшення цукру, борошняних виробів, в тому числі хліба.


Природно, не забувайте про фруктах, овочах, ягодах і зелені. У морепродуктах Ви зможете отримати необхідний йод і магній.



У другій половині вагітності, як ми вже писали, правильніше харчуватися вагітній жінці, зменшити кількість вуглеводів, а білків же навпаки збільшивши.

  • Їжу потрібно пережовувати найбільш ретельніше, ніж Ви пережовували раніше. Намагатися не наїдатися на ніч. Це все приводити до найбільш кращому перетравленню їжі.
  • Ще один важливий момент в правильному харчуванні вагітної, це регулярне спорожнення кишечника. Для того, щоб звільнити організм від продуктів неповного окислення, слід вживати в їжу хліб з борошна грубого помелу, крупи перлові, вівсяні, гречані, пшоно, овочі (морква, буряк) і фрукти, сухофрукти.

Ну і, як будь-яка їда, закінчуємо рідиною. В кількості води обмежень немає. Пийте стільки скільки Вам хочеться, але варто правильно пити маленькими ковточками і потроху, але часто.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!