» » » Як вибрати оверлок?

Як вибрати оверлок?

Як вибрати оверлок?

Перш ніж визначиться з тим, як вибрати оверлок, давайте розберемося, що він взагалі собою являє. Багато хто вважає що оверлок і швейна машинка - одне і те ж. Однак, це зовсім не так. Оверлок являє собою пристрій, який призначений для обробки країв будь-якого виробу. Сучасний оверлок - доповнення до швейній машині. Він може одночасно обрізати надлишки матеріалу, зшивати деталі і в той же час, обметувати краю.

Що таке оверлок

Оверлок є відмінним помічником при обробці швів в роботі з легко обсипаються і примхливими тканинами. Без оверлока просто неможливо обійтися в роботі з трикотажем. Обметування зрізів здійснюється одночасно зі сточуванням, тим самим надаючи швах еластичність і попереджаючи розриви в результаті розтягування. Будь-який сучасний оверлок має диференційний транспортер тканини. При його регулювання, можна отримати гарний хвилясті тканини або її пріпосажіванія.

Як вибрати оверлок для будинку, які потрібні голки і нитки? Слід зазначити, що практично всі сучасні оверлоки дозволяють використовувати стандартні швейні голки. Нитки можуть бути вітчизняного або ж імпортні - за смаком. Використання кольорових, текстурованих і шовкових ниток разом з оверлоком додасть неповторного вигляду Вашому виробу.

Виробники оверлоков

На сьогоднішній день великою популярністю користуються оверлоки фірм Brother (Японія) і Janome (Японія). Оверлоки цих фірм відрізняються прийнятною ціною і якістю пошиття і можуть виконувати звичайні оверлочні шви. Практично весь модельний ряд є гучним в роботі. А заставлений від низу до верху ніж для обрізки краю, досить швидко зношується. Фірми Brother і Janome надають оверлоки для будинку, для не особливо частою експлуатації.



Більш вимогливим покупцям припадуть до смаку оверлоки марки Juki (Японія) і Bernina (Швейцарія). Їх машини мають більш точне регулювання натягу ниток, що дозволяє максимально наблизити оверлочні шви до професійних. Ножі на цих машинах встановлені зверху вниз, що дозволяє продовжити термін придатності роботи самого ножа і покращує якість обрізки оброблюваного матеріалу (в`язаний трикотаж, сипучі матеріали). Оверлоки Juki і Bernina відрізняються своєю безшумною роботою (за винятком машин бюджетної серії Bernina 610D). Вони легко можуть впоратися як з щільним джинсовим, які мають кілька шарів, матеріалом, так і з тонкими ніжними тканинами. Тому, перед тим, як вибрати оверлок, подумайте про свої уподобання, побажання і фінансові можливості.

види оверлоков

Побутовий 4х нитковий. Найчастіше він обробляє зріз матеріалу в чотири нитки (дві нижні нитки і дві вугільні) і три нитки (одна нижня і дві вушко). Деякі моделі дозволяють переналаштувати оверлок на двох ниткову обробку, наприклад - Bernina 880DL і Elna 664 PRO. У таких моделях є можливість відключення одного з петлітелей машини. При цьому оставется одна нижня і одна голкова нитка. Майже всі моделі будь-якого обраного виробника дають можливість виконати однакову кількість швів, просто якість буде різнитися.

Побутовий оверлок з распошивальні швами. Якщо Вам не потрібна обрізка тканини при її обробці (виконання декоративного шва по центру Вашого виробу), то можна знайти і таку модель. Дана машина має спеціальну можливість реалізації як звичайних стандартних оверлочних швів, так і складних трикотажних. Якщо Ви збираєтеся використовувати трикотажний (распошивальні) шов, то в цьому випадку варто віддати перевагу пятініточному оверлока. Пятініточние оверлоки діляться на два типи:

  • Пятініточние побутові оверлоки з распошивальні швами (Bernina 1300MDC, Juki MO-735) оснащені всілякими видами распошивальні і оверлочних швів. Вони можуть бути з ножем для обрізки тканини або без нього.
  • Оверлоки мають оверлочні шви і класичний пятініточний шов. Даний оверлок не може виконувати распошивальні шви, а тільки пятініточний і класичні оверлочні шви.


Коверлок - оверлок, що виконує распошивальні шов. Така машина може виконувати майже аналогічну функцію, що і звичайний оверлок, але відрізняється наявністю додаткового петлителя ланцюгового стібка, який і дає можливість здійснювати плоский (распошивальні) шов, відомий також як трикотажний шов. Однією з найбільш поширених моделей даного типу машин є Merry Lock 3000.

вибір оверлока

Оверлок, який вибрати для себе, на що звернути увагу? Спочатку потрібно визначитися, для чого саме Вам потрібен оверлок і вже від цього і відштовхуватися при виборі конкретної моделі. Якщо Ви збираєтеся за допомогою оверлока здійснювати обметку зрізів товстих і середніх тканин, то для цього найбільш придатними будуть моделі: Brother 3034D, Plaff 4752, Family 244D. А такі моделі як Janome 784D, Janome 714D, Pfaff 4842, крім трьох і чотирьох ниткових, можуть виконати і двох ниткові шви.

Оверлок, оснащений петлітелем ланцюгового стібка коштує значно дорожче, але він дає можливість виконувати плоскі шви з двох, а також трьох голкової паралельної рядком на лицьовій стороні виробу. Такий оверлок можна використовувати і як распошивальні машину.

Зверніть увагу на наявність додаткових верхніх нітеукладчіков в обраній Вами моделі. Вони дозволяють виконувати двох сторонній декоративний плоский шов. Таким доповненням володіє модель Pfaff Coverlock 4874, яка виконує сім красивих декоративних швів, трьох голковий плоский шов, а також десяти нитковий.

Диференціальний транспортер ще один істотний плюс оверлока, який варто враховувати. Він спрощує роботу з тягнуться тканинами, наприклад, трикотажем. Завдяки цьому транспортеру рядок буде рівнішою, на відміну від звичайної машинки, яка часто дає хвилясту.

Обдумуючи, як правильно вибрати оверлок, слід врахувати ще один момент: наявність Нитковтягувач, для заправки нитки в голку. Таке оснащення суттєво економить Ваші нерви і час. Для свого оверлока Ви можете придбати безліч різних аксесуарів, які дозволять поліпшити і розширити його можливості.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!