» » » Як закінчити шапку?

Як закінчити шапку?

Як закінчити шапку?

Зв`язати звичайну шапочку зовсім нескладно, однак деякий навик потрібно. І якщо в`язати по колу навчитися легко, то закінчити шапку акуратно виходить не завжди з першого разу. Як закінчити шапку?

проста шапочка

Якщо шапочка повинна мати закруглений верх, то слід збавляти петлі плавно. Зазвичай рекомендується провязивать по дві петлі разом, однак не підряд, а в групі з п`яти петель. Таким чином, вийде зменшити 20 відсотків петель. У наступному ряду потрібно повторити процедуру, зменшивши ще 20 відсотків. Коли на спицях залишиться 10 петель (іноді рекомендується залишити п`ятнадцять), треба протягнути нитку через всі петлі і, стягнувши її туго, закріпити. Кінчик заховати всередині.

Деякі майстрині радять зменшувати відразу вдвічі. Тобто провязивать разом кожні дві петлі. Однак такий спосіб дасть кілька жорстку верхівку, він не підходить для шапок з товстих ниток. Така шапка може виглядати трохи грубо, верхівка буде щільною і рельєфною.

Коси і візерунки

Як закінчити в`язати шапку, якщо в полотні її є опуклі коси? В такому випадку збавляти петлі потрібно біля самих кіс, не чіпаючи їх максимально довго. І лише в кінці, коли залишаться петлі з кісок, можна дозволити собі зменшити кілька петель. Потім петлі закрити, як описано вище. Те ж стосується і візерунка. Якщо є можливість не спотворювати орнамент, краще збавляти петлі в менш помітних місцях.

Верхівку пов`язаної шапочки можна прикрасити помпоном, тоді помилок, допущених при зменшенні петель, видно не буде.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!