» » » Як обв'язати край?

Як обв'язати край?

Як обв`язати край?

Щоб правильно завершити свій виріб, як і будь-яке інше творіння ручної роботи, потрібно вміти правильно оформляти краю. Саме ваше рішення того, як обв`язати край, зіграє ключову роль в гармонійній, красивою і якісній обробці вироби. Дуже важливо, щоб загальний малюнок чудово поєднувався з мереживним краєм.



Давайте розглянемо найбільш цікаві та найпоширеніші способи того, як обв`язати край вироби спицями. Освоївши ці техніки, ви зможете без праці застосувати їх на практиці. Пам`ятайте, тільки правильна обробка краю моделі додасть в`язаним речам неповторно прекрасний, завершений вигляд.

Способи обв`язки спицями

  1. В`яжемо "зубчики". На потрібному краї з лицьового боку виробу необхідно набрати петлі на спиці і в`язати лицьовій гладдю. Оформити 3-5 рядів в кожну зі сторін з урахуванням ширини окантовки. Потім робота виконується за схемою: 1 накид, 2 лицьові петлі разом. Для зворотного боку ті ж дії виконуються аналогічно, але виворітними петлями. Подальшу в`язку слід продовжувати лицьовій гладдю з самого початку обраним кількістю рядів. У місцях, де виконані накиди, окантовка складається навпіл. Таким чином виходить зубчастий край. При необхідності всередину можна вставляти шнур або декоративну стрічку. Така обв`язка краю зазвичай застосовується для Подолу, манжет, вирізу, капюшона і планок.
  2. В`яжемо "витягнуті петлі". Набираємо 15 петель і вив`язувати один ряд лицьовими петлями, а інший - виворітними. Пам`ятайте, що першу петлю знімають, чи не пров`язуючи, а потім без пропусків в`яжуть витягнуті петлі. Для цього праву спицю вводять в петельку, пров`язують з неї лицьову петлю, що не скидаючи при цьому відпрацьовану. Робочу нитку перекидають до себе, щоб вона виявилася перед роботою. Після чого від низу до верху, обмотавши великий палець правої руки, знову перекидають нитку назад. Нову петлю з правої спиці перекидають на ліву і пров`язують ще пару петель разом з лицьової. Так з лицьового боку утворюється витягнута петля. Для зворотного боку пров`язують виворітні петлі.
  3. В`яжемо "гумку". При обробці використовують практично будь-яку гумку. Вельми вишукано виглядає французька гумка, а для обрамлення шапок чудова змійка. Англійська помилкова гумка зовні не помітна з фабричної, заснованої на застосуванні ниток різної фактури. Коли в краю вироби передбачається вставити шнур, тоді краще використовувати подвійну або порожнисту гумку. Враховуйте тільки, що для неї необхідно зробити подвійний набір петель.
  4. В`яжемо "малюнок". Ця техніка заснована на продовженні, аж до краю, основного малюнка вироби. Саме такий спосіб допомагає вирішити питання: як обв`язати край хустки або пледа? При цій техніці, оформляючи прямокутний край, постійно збільшують кількість петель, до освіти куточка. Для цього набирають петлі по периметру вироби або з двох сторін. Одну сторону пров`язують лицьовими петлями і навмисно залишають одну петлю в центрі кута. Потім роблять накид і пров`язують лицьовій центральну петлю. Знову роблять накид і закінчують другу сторону лицьовими петельками. Зворотний бік речі в`яжуть по малюнку.
  5. В`яжемо "коси". Набираємо необхідну кількість петель потрібної ширини і в`яжемо малюнок. При цьому з одного боку одночасно "прив`язуємо" його до краю вироби. Для цього кінцеву петлю ряду "коси" пров`язуємо разом з кромочної петлею краю своєї речі.


Почитати про те, як обв`язати край вироби спицями з візерунком "павучки", а також подивитися покрокові фотографії роботи, можна тут: "Павучки на кромку". Застосовуйте різні техніки і вдосконалюйте структури візерунків. Тоді у вас будуть виходити виключно якісні і оригінальні краю.

Обв`язувати край можна не тільки спицями, а й гачком. Якщо вам цікаво, як обв`язати край вашого вироби гачком, то зробити це можна тут: "Прикраса вишивкою і в`язанням краю вироби".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!