Як керувати часом?

Як керувати часом?

Вам вічно ні на що не вистачає часу? Хотілося б, щоб в добі було не 24, а хоча б 48 годин? Здається, що за один день впоратися з усіма справами нереально? Ви просто не вмієте ефективно розпоряджатися своїм часом. Ефективно управляти часом вчить система тайм-менеджменту.

Багато людей працюють всього по 6 годин на день, при цьому встигають зробити всі справи і у них залишається ще час для розваг, відпочинку і дозвілля. Основи управління часом за системою тайм-менеджмент ми розглянемо в даній статті.

Завдання даної технології полягає в тому, щоб сформувати у вас звичку позбавлятися від непотрібних і другорядних завдань. Ми докладно зупинимося на кожній ефективній техніці, яка дозволить грамотно керувати часом.

Кожен день як останній



Спробуйте на секунду відволіктися і уявити, що завтра вас вже не стане. Які справи ви б стали виконувати в першу чергу? Саме цьому і потрібно присвятити себе в першу чергу. Те, що перше спало до вас в голову, і є головним завданням для вас на даний момент.

щоденне планування

Ми звикли планувати події на кілька місяців, а то й років вперед. Однак таке планування приносить мало користі. Найчастіше це порожні мрії і мрії. Замість цього приділяйте по 15 хвилин щодня на планування свого дня. Дотримуючись заздалегідь наміченого графіка, ви навчитеся, як керувати часом, не відволікаючись на сторонні заняття. І про це наступний пункт.

Виключіть безглузді заняття



Ігри, соціальні мережі, перегляд телевізора або прочитання художньої літератури - все це може стати непоганим способом розслабитися після важкого трудового дня, але забирає у вас купу вільного часу, яке ви могли б витратити на більш корисні заняття. Якщо ви любите читати, замініть художню літературу професійної. Видаліть свій аккаунт в соц. мережах - для спілкування існує телефон. Кількість корисної інформації в інтернеті мінімально - навіть якщо ви сьогодні прочитали якусь цікаву статтю, вже через місяць ви не згадаєте з неї жодного слова, а, значить, час на її прочитання було витрачено даремно. Будь-які знання будуть ефективні тільки в тому випадку, якщо застосовуються на практиці. Від решти краще відмовитися.

Навчіться відмовляти людям

Не тільки предмети, а й люди можуть стати для вас своєрідними «пожирачами часу». Звичайно, вам не важко закинути в дитячий сад сусідську дитину по дорозі на роботу. У вас це займе якихось зайвих 10 хвилин. І, звичайно, вам не складно витратити 5 хвилин і пройти будь-якої соціальне опитування по телефону. Але уявіть, скільки часу у вас займе все це в сумі? Тому не соромтеся відмовляти людям в тих проханнях, де, на вашу думку, вони можуть цілком впоратися і без вас, або якщо ви відчуваєте, що у вас значно більше справ, ніж у них.

Делегуйте обов`язки

Не варто звалювати все разом на себе. Не дарма люди придумали розподіл обов`язків на роботі, в суспільстві і в сім`ї. Впровадити цю систему в усі сфери свого життя. Якщо вам доводиться витрачати пів дня на прибирання будинку замість того, щоб попрацювати або зайнятися якимись іншими, більш корисними справами, попросіть будь-якого з близьких взяти цю задачу на себе або в крайньому випадку найміть прибиральницю. В кінцевому підсумку вам це буде вигідніше, ніж витрачати на це свій дорогоцінний час.

Відпочивайте!

Загрузнувши в справах, не забувайте і про відпочинок. Якщо ваш організм буде втомленим або постійно емоційно пригніченим, ви будете набагато менш ефективно вирішувати нагальні проблеми і не зможете адекватно оцінювати навколишню обстановку. Віддавайте перевагу активному і різноманітному відпочинку, а не банального лежання на дивані. Кращий помічник в цьому - спорт.

Читайте також статтю Як вбити час.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!