» » » Що таке субкультура?

Що таке субкультура?

Що таке субкультура?

Що таке культура, все більш-менш уявляють, а ось питання про те, що таке субкультура, деяких вводить в ступор. Звідки така дивна приставка, і що означає це слово? Давайте розбиратися.

Що означає термін «субкультура»

Субкультура походить від латинського sub - під і cultura - культура. Так, синонімом субкультури можна назвати субкультурою. Це поняття широко використовується в антропології, культурології та соціології. Субкультура - це частина культури того чи іншого суспільства, яка відрізняється від більшості окремими ознаками: поведінкою, поглядами, думками, зовнішністю, мовою, системою цінностей і т.д.

Субкультури формуються на демографічній, географічної, національної, професійної та інших основах. Одним з найвідоміших прикладів субкультур є молодіжні угруповання: це готи, панки, растамани і т.д.

види субкультур

Субкультури діляться на кілька видів. Пропонуємо вам розглянути найпопулярніші.

Музичні субкультури

Такі дуже популярні в молодіжному середовищі. Молоді люди і дівчата формують свої рухи, засновані на симпатії до певних музичних жанрах. Імідж, поведінку, зовнішність і інші ознаки у представників музичних субкультур формуються на прикладі виконавців і відомих груп, що належать до даного музичного напрямку.

Репери, наприклад, носять широкі штани і футболки, бейсболки з плоским козирком на один бок- готи воліють чорний колір, яскраво фарбують очі і ГУБИ- емо - любителі чорно-рожевою палітри і «ежістих» прічесок- панки обожнюють робити на голові ірокези, часто яскравих неприродних тонов- «ванількі» люблять ніжні кольори, затишні молодіжні толстовки, лосини, пучок на маківці і сумку через плече.



Однією з перших субкультур стали хіпі, які згодом по-різному вплинули на інші субкультури, наприклад, на бітників. Досить рано з`явилася і субкультура Растафари, представники якої шанували музику реггі, пацифізм і виступали за легалізацію марихуани.

Інтернет-субкультури

Вони стали виникати в середині 90-х XX століття. Їх поява була пов`язана з розвитком Інтернет-технологій. У числі перших - Фідо-суспільство. Часто з цієї субкультурою співвідносять хакерів.

Арт-субкультури

Їх виникнення засноване на захоплення різними хобі або видами мистецтва, не пов`язаних з музикою. Наприклад, з`явилося багато людей, захоплених японськими аніме. Так виник фендом аніме, що незабаром переросла в отаку - окрему субкультуру.

індустріальні субкультури

Беруть свій початок в 20 столітті, коли в моді була романтизація міського способу життя. Багато людей стали звикати жити в містах і не уявляли свого життя в сільській місцевості. Так стали з`являтися численні індустріальні субкультури, на які значно вплинули комп`ютерні ігри.

Тепер Ви знаєте, що таке субкультура. Можливо, Ви і самі є представником однієї з них, але до недавнього часу і не підозрювали про це!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!