» » » Як знімали «володар кілець»?

Як знімали «володар кілець»?

Як знімали «Володар кілець»?
Як знімали «Володар кілець»?

«Володар кілець» (2001-2003) - кінотрилогія за романом Дж. Р. Р. Толкієна, знята режисером Пітером Джексоном. Фільм став найдовшою екранізацією, яка уражує розмахом зйомок і спецефектами, що відтворює казковий світ Середзем`я. На реалізацію проекту пішло кілька років і $ 281 млн. Так, як знімали «Володар кілець»?

тривале початок

П. Джексон, шанувальник творчості Толкієна, роботу над фільмом почав ще в 1996 р Тільки написання сценарію, в якому він сам брав участь, тривало два роки.

Кінокомпанія «Мірамакс» виділила суму, якої вистачало тільки на одну частину. Джексону запропонували урізати сценарій, що його абсолютно не влаштовувало. Він відмовився від співпраці. Було втрачено час, а виконані його студією декорації відходили «Мірамакс».

Новим партнером став продюсер компанії «New Line Cinema» М. Ордескі, який запропонував знімати фільм в 3 частинах. Сценарій переписали заново, а зйомки почалися тільки в 1999 р

Місце зйомок

Як місце зйомок П. Джексон бачив тільки рідну Нову Зеландію. Багатство ландшафтів від високогірних вершин до зелених рівнин, фіорди і озера, водоспади і непрохідні ліси - це повинно було допомогти відтворити світ фантазій Толкієна.

Місця, де знімали «Володар кілець», розкидані по всій Новій Зеландії (їх близько 150). Часом одночасно працювали по 7 груп в різних місцях. Джексон здійснював керівництво завдяки бригаді супутникового зв`язку.



Місто хоббітів недалеко від Матамата збудували на території ферми, частина якої придбала кінокомпанія. Декорації збереглися досі. Панорамні сцени знімали в околицях Куїнстауна. У Національному Парку Тонгаріро знаходиться вулкан Руапеху (Ородруін - Вогняна гора), в парку Фьордленд - Імлисті гори і річка Андуїн.

Знайти мляву рівнину для сцени з Чорними Брамою Мордора виявилося можливим тільки на військовому полігоні, де в землі залишалися снаряди.

Цікаві факти

Одночасно велися зйомки відразу трьох фільмів: З жовтня 1999 по грудень 2000 року (438 днів).

Самовіддано працювали всі члени групи. Актори йшли на справжні жертви заради мистецтва. Так, Ш. Естін (Сем) поправився на 10 кг. В. Мортенсен (Арагорн) багато трюків виконував сам і був неодноразово травмований. О. Блум (Леголас) пошкодив ребро, впавши з коня. Дж. Ріс-Девіс (Гімлі) страждав від алергії на латексний грим: шкіра на обличчі відшаровувалася, і грати доводилося через день.



Е. Серкіс (Горлум) повинен був тільки озвучувати свого комп`ютерного героя. Але голос настільки відповідав образу, що режисер вирішив оживити персонажа. І Серкіс зіграв Горлума, а незвичайний сипле голос підтримували чарівним напоєм з меду, лимона і імбиру.

Грим і костюми

Накладення гриму займало багато часу, актори вставали о 5 ранку. Основна відмінність хоббітів - вуха і ступні - приклеювалися і підлягали одноразовому використанню. Тільки для 4-х головних хоббітів виготовили 1800 ступень і 1600 вух.

Кількість костюмів вражає: за два роки 40 костюмерів створили 19 тис. Убрань. Для Арагорна зробили 32 костюма, для Фродо - 64. Кожна кольчуга ельфів складалася з 13 тис. Кілець. Деякі обладунки, щоб зменшити вагу, робили з пластикових кілець.

У ролі Кільця знімалися більше десяти кілець різних розмірів, в т. Ч. Величезна трикілограмова, катівшееся по схилу гори.

А ще виявилося простіше зобразити поні, ніж доставити тварину в гори. Поклажу хоббітів тягли дві дівчини в шкурі і з копитами на ногах.

Декорації та спецефекти

Частина декорацій робили в Веллінгтоні. Величезні конструкції для будинків ельфів доставляли в ліс на вертольотах. Часто замість реальних декорацій використовували мініатюри, потім кадри поєднували.

Як знімали фільм «Володар кілець», щоб фентезі стало дійсністю? Хобіттов іноді замінювали низькорослі дублери в масках акторів. Різницю в зрості між людьми і хоббитами зображували за допомогою побудови однакових інтер`єрів різного масштабу. Була використана «динамічна форсована перспектива» - переміщення предметів щодо камери, що рухається, зберігає видимість різниці розмірів.

Справжнім мистецтвом стала сцена битви з тролем в підземеллі. Щоб зробити тривимірну модель троля, провели лазерне сканування скульптури. Потім її оживили за допомогою технології motion capture: модель повторювала рухи людини, покритого датчиками. Всього кадрів зі спецефектами близько 3 тис.

На жаль, неможливо коротко розповісти про всі цікаві моменти. Сама трилогія триває більше 9 годин, а розширена версія - близько 12.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!