» » » Як встановити протитуманні фари?

Як встановити протитуманні фари?

Як встановити протитуманні фари?
Як встановити протитуманні фари?

У погану погоду, коли на вулиці йде сильний дощ або дорогу огортає густий туман, світло від стандартних автомобільних фар сильно розсіюється, в результаті чого видимість шляху значно зменшується. Це негативно позначається на безпеці руху. У таких випадках на допомогу водієві і приходять протитуманні фари, які горизонтальним широким променем добре підсвічують узбіччя і тим самим полегшують керування автомобілем.

В наш час, коли безпеки водія і пасажирів приділяється особлива увага, багато виробників автомобілів внесли протитуманні фари в список обов`язкових освітлювальних пристроїв та почали встановлювати їх на всіх автомобілях стандартній комплектації.

Якщо ж вам не пощастило і у вашій машині немає заводських протитуманних фар, при бажанні ви можете легко вирішити цю проблему, встановивши фари самостійно.

Як встановити в автомобілі протитуманні фари?



Багатьох автолюбителів цікавить, чи можна встановити фари самостійно. Звичайно ж, можна, справа ця не така вже й важка, особливих навичок для цього не буде потрібно. Цілком зрозуміло, що єдиної інструкції по установці протитуманних фар немає, та й бути не може: установка фар в автомобілях різних марок і різних моделей має свої особливості, але, тим не менше, загальні правила кріплення і підключення фар все ж існують - про них ми вам зараз і розповімо.

Спочатку придбайте самі протитуманні фари. Які саме фари купити - ксенонові або галогенні, - вирішуйте самі.



Однак при покупці фар обов`язково візьміть до уваги той факт, що вони поділяються на види ще й за принципом їх кріплення. Залежно від нього фари можуть бути навісними і врізними. Якщо навісні фари, що кріпляться на кронштейнах, ви зможете встановити практично на будь-яку машину, то врізні фари поставити, наприклад, на шосту модель «Жигулів» у вас не вийде, так як такі фари можна врізати тільки в пластмасовий бампер.

Крім самих фар, вам також знадобляться:

  • дроти;
  • ізоляційна стрічка;
  • реле фар і колодка для нього;
  • роз`єми для проводів;
  • кнопка включення фар. Часто на приладовій панелі автомобіля є вільна кнопка або тумблер - в такому випадку ви можете використовувати її. Якщо вільної кнопки немає, вам доведеться врізати її самостійно.

Загальний порядок роботи

  1. За правилами дорожнього руху дозволяється встановлювати не більше однієї пари протитуманних фар. Кріпити їх покладається на рівні не нижче ніж 25 см від дорожнього покриття. Крім того, забороняється зрушувати фари вперед більш ніж на сорок сантиметрів від бічних габаритів. Виберіть місце для фар відповідно до цих правил і закріпіть їх там. Для установки врізного фар (якщо під них немає готових отворів в бампері) зніміть бампер і акуратно проріжте в ньому отвори потрібного розміру і форми
  2. Вивчіть інструкцію, прикладену до вашого комплекту фар. У ній повинно бути чітко і детально описано, в якому порядку, куди і як потрібно проводити дроти від фар і до якого контакту який дріт слід підключати. Крім словесного опису, в інструкції є електрична схема підключення фар, на яку вам також потрібно буде орієнтуватися під час роботи.
  3. Перш ніж починати роботу з підключення фар, обов`язково зніміть мінусову клему з акумулятора!

Далі для наочності ми опишемо процес підключення фар на прикладі їх приєднання в автомобілі ВАЗ 2109

Порядок підключення протитуманних фар в автомобілі ВАЗ 2109

Встановіть кнопку включення.

  1. Праворуч від решітки динаміка для кнопки включення фар вже передбачено штатне місце, поки закрите пластиковою заглушкою. Зніміть решітку, відкрутивши динамік, і ви побачите два роз`єми для підключення кнопки.
  2. Витягніть з панелі заглушку, поставте на її місце кнопку, підключіть кнопку до роз`ємів. Поверніть динамік на його місце і встановіть назад грати.

Підключіть реле і силові дроти фар.

  1. Відкрийте капот і знайдіть під ним чорний ящик - це монтажний блок. Відкрутіть його і підніміть, і ви отримаєте доступ до роз`ємів.
  2. Простягніть дроти від противотуманок під капотом до монтажного блоку.
  3. Простягніть до чорного ящика три дроти від реле (попередньо виберіть місце, де його зручно буде прикрутити до корпусу автомобіля). Четвертий провід, який відходить від реле, - це провід маси, його підводити до монтажного блоку не потрібно.
  4. Далі скористайтеся електричної схемою, що додається до інструкції по експлуатації вашого автомобіля. Відповідно до неї від`єднайте від чорного ящика роз`єми, позначені на схемі як Ш 8 і Ш 7, і вставте в них клеми проводів, що відходять від фар, і реле (при цьому знову-таки керуйтеся електричною схемою).
  5. Поверніть роз`єми Ш 7 і Ш 8 на їх місце.
  6. Встановіть назад чорний ящик.
  7. Болтом прикрутите реле до корпусу машини, під цей же болт закріпіть і провід маси, що відходить від реле.
  8. Провід маси, що відходять від кожної фари, надійно закріпіть неподалік від самих фар на корпусі автомобіля.
  9. Підключіть клему до акумулятора і перевірте, як світять ваші нові противотуманки.

Також вам може бути корисна стаття Які фари краще.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!