» » » Що таке кішка?

Що таке кішка?

Що таке кішка?

Кішка - ссавець сімейства котячих, з загону хижих. Є підвидом лісової кішки. Одне з найпопулярніших домашніх тварин. У наші дні в світі налічують близько шестисот мільйонів домашніх кішок. Виведено більше 256 порід, які визнані і зареєстровані різними фелинологическими організаціями. Серед них можна знайти і довгошерсті породи, такі як перська кішка і породи, які повністю позбавлені шерсті, такі як сфінкс. Що таке кішка і як вона з`явилася поруч з людиною? Про це ми зараз розповімо.

Історія походження кішок

Кішка з`явилася поруч з людиною приблизно 10-12 тисяч років тому. Це було пов`язано з тим, що люди почали вести осілий спосіб життя. Багато хто стверджує, що вперше кішок приручили давні єгиптяни, однак, єдиної думки на цей рахунок не існує. Історія походження кішок є досить неоднозначною і викликає багато суперечок. Найбільш поширена думка (особливо в Росії), що єдиний предок всіх сучасних кішок - Переднеазіатський північноафриканська степова кішка, і одомашнили її в Нубії близько 4 тисяч років тому, а зовсім не в Єгипті. А вже тільки після цього кішка потрапила в Єгипет, після чого і в Азію, де і схрестилася з лісовим бенгальським видом.

Походження кішки в Європі так само пов`язано з багаторазовим схрещуванням різних видів і порід. Так домашня кішка, яка прибула з Нубії, активно схрещувати з дикої лісової європейської кішкою, а це, з вою чергу і дало щось неймовірне розмаїття кольорів і порід. Однак, існує теорія походження кішок, згідно з якою цих тварин ні в одну з країн ніхто спеціально не завозять. Кішки просто з`явилися одночасно в різних місцях планети, де і розвивався кожен вид за своїми особливими законами.

Історія одомашнення кішки



Історія виникнення кішок, як і їх одомашнення, дуже заплутана і неоднозначна. Швидше за все, перше приручення кішки було пов`язано з появою землеробства, через якого і виникла необхідність охороняти урожай від гризунів. Однак, цілком ймовірно, що кішка сама «одомашнити», невідступно слідуючи за людиною, який охоче прийняв тварина в своє життя, так як кішка допомагала позбавлятися йому від гризунів.

Щоб там не сталося, історія одомашнення і приручення кішок веде свій відлік приблизно за дві тисячі років до нашої ери. Однак, найбільш активну одомашнення тварин пов`язують з розквітом багатьох цивілізацій. Почалося воно трохи пізніше, близько тисячі років до нашої ери.

Однак, незважаючи ні на що, остання точка в приручення цих таємничих тварин досі не поставлено. Безумовно, з усього живого, кішка ближча до людини, однак, її незалежний характер підтверджує те, що навіть за тисячоліття приручення кішки людиною, ці тварини так і залишаються вільними і не підкореними, а їх проживання поруч з людиною - величезний подарунок для останнього.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!