» » » Як користуватися тампонами?

Як користуватися тампонами?

Як користуватися тампонами?
Як користуватися тампонами?

Тампони трохи складніше у використанні, ніж прокладки, але зате набагато менш помітні і для багатьох більш зручні. У цій статті ми розповімо, як правильно користуватися цим засобом особистої гігієни, а також наведемо відповіді на найбільш поширені запитання щодо тампонів.

види тампонів

  • Тампони на 1-2 краплі - це виріб для дівчат і жінок, у яких місячні не дуже рясні.
  • Тампони на 3-4 краплі потрібно вибирати при середніх і рясних виділеннях.
  • Тампони з аплікатором потрібні для більш точного і зручного введення і являють собою своєрідний «шприц», який вводить в порожнину тіла той самий валик з всмоктуючого матеріалу. Підійде для "новачків".
  • Тампони без аплікатора.

Використання тампонів

З аплікатором

  1. Вимийте руки і подмойтесь.
  2. Займіть зручне положення. Тут потрібно буде знайти позицію, зручну саме для вас. Це може бути положення сидячи навпочіпки або стоячи, коли одна нога стоїть на невисокій табуретці.
  3. Тепер максимально розслабтеся в області тазу, щоб введення тампона було якомога зручнішим і швидким.
  4. Середнім і великим пальцем однієї руки захопіть аплікатор посередині - в тому місці, де вузька частина переходить в більш широку.
  5. Іншою рукою розсуньте статеві губи.
  6. Акуратно, не поспішаючи вводите аплікатор всередину піхви на всю глибину його широкої частини.
  7. Тепер повільно натискайте на кінець вузької частини аплікатора, щоб знаходиться всередині тампон висунувся всередину тіла, тобто поки вузька частина аплікатора повністю не ввійде в його широку частину. Повинна залишитися «на волі» тільки спеціальна мотузочка - з її допомогою ви потім будете отримувати тампон.
  8. Залишається тільки витягти аплікатор - тут теж поспішати не потрібно, щоб не травмувати слизову.

без аплікатора

  1. Вимийте руки і подмойтесь.
  2. Займіть зручну позу і розслабте м`язи тазу.
  3. Візьміть тампон великим і вказівним пальцями однієї руки біля основи (з того боку, звідки виходить мотузочок).
  4. Пальцями іншої руки розсуньте статеві губи і акуратно вводите тампон. Причому краще вводити не прямо вгору, а у напрямку до хребта. Якщо в якийсь момент ви відчуєте, що далі тампон не проходить, то просто трохи змініть його нахил.
  5. Тепер середнім або вказівним пальцем просунути тампон всередину на всю глибину пальця.
  6. Не забудьте, що зовні у вас повинна буде залишитися ниточка, за допомогою якої ви після будете отримувати тампон.

Як витягти тампон

  1. Вимийте руки.
  2. Прийміть зручну позу і розслабтеся.
  3. Візьміть тампон за мотузочку і потягніть - він безперешкодно вийде.
  4. Потім загорніть його в непрозорий пакет, серветку або туалетний папір і викиньте у відро для сміття. В унітаз кидати тампони не можна, інакше можна спровокувати засмічення.

Корисні поради

  • Якщо ви плануєте займатися активною руховою діяльністю (багато ходити, бігати, танцювати), то краще доповнити використання тампона щоденною прокладкою, щоб виключити протікання.
  • Якщо дискомфорт після введення тампона довго не проходить або ви помічаєте, що білизна все ж брудниться при використанні тампонів, то, швидше за все, ви неправильно вводите тампон. Спробуйте просунути його глибше або замініть новим.
  • Тампони не підходять для жінок, у яких занадто рясні виділення. В цьому випадку більший захист дадуть гігієнічні прокладки. Для рясних виділень краще вибирати прокладки від 3 крапель і більше.

Відповіді на типові запитання

З якого віку починати використання тампонів?

З першого дня перших місячних. Тільки вибирайте невеликі тампони на 2-3 краплі. Якщо їх обсягу недостатньо, то замініть тампони на прокладки.

Як користуватися тампонами, якщо я незаймана?

Так само, як це роблять жінки. Акуратно і правильно введений тампон не може завдати шкоди дівочої пліви. Вибирайте вироби на 2-3 краплі.

Чи можна плавати з тампоном?



Так, недовго, і в теплій воді. Якщо виріб введено правильно, то вода не зможе потрапити всередину піхви, а кров, відповідно, не потрапить у воду.

Чи може тампон пройти далі в тіло?

Ні, оскільки для нього буде перешкодою щільно зімкнуті шийка матки.

Як часто потрібно міняти тампони?



Кожні 3-4 години. По-перше, це запобіжить накопичення мікробів. По-друге, виключить ризик протікання. У нічний час користуйтеся прокладками.

Чи потрібно міняти тампон після походу в туалет (по-великому, по-маленькому)?

Ні.

Що робити, якщо я не можу вийняти тампон?

Спершу постарайтеся напружити м`язи піхви (так, як ніби ви тужітесь при дефекації) - в більшості випадків цього виявляється достатньо, щоб тампон сам вище з піхви. Якщо ж все-таки це не допомогло, то спробуйте дістати тампон пальцями руки. Якщо у вас не вийшло, то в цей же день зверніться до гінеколога - він зможе буквально за пару хвилин швидко і безболісно для вас впоратися із завданням.

Також пропонуємо до прочитання наступні наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!